Denník N

Klimatizácia je ďalšou veľkou hrozbou pre svet

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

S tým, ako teploty v Európe a všade inde stúpajú, sa zvyšuje aj dopyt po klimatizácii. No extra dopyt po elektrickej energii môže začarovaný kruh otepľovania ešte zhoršiť.

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

Veľká väčšina Američanov (až 90 percent domácností) vlastní klimatizáciu, kým v Nemecku sú to len tri percentá. Teda aspoň zatiaľ.

Takže keď teplota v Berlíne vystúpila na nepohodlných 37 °C, čo bol júnový rekord, potešilo ma, keď som prišiel do práce do berlínskej redakcie Bloombergu, kde ma ovanul umelo vytvorený blažený chlad.

Keď sa ochladia aj Indovia

Tým, že umožnila ľuďom, aby sa v prehriatom prostredí koncentrovali na svoju prácu a v noci sa dobre vyspali, zohrala klimatizácia počas uplynulých desaťročí dôležitú úlohu pri zvyšovaní celosvetovej prosperity a šťastia. No táto revolúcia sa ledva začala. Toto moderné zariadenie má v súčasnosti k dispozícii asi polovica čínskych domácnosti, ale z 1,6 miliardy ľudí žijúcich v Indii a Indonézii má doma prístup ku klimatizácii len 88 miliónov.

No úľavu v blízkom čase pocítia mnohí. V dôsledku kombinácie populačného rastu, rastúcich príjmov, klesajúcich cien vybavenia a ďalšej urbanizácie sa počet klimatizačných jednotiek podľa Medzinárodnej energetickej agentúry zvýši do polovice storočia z dnešných 1,6 miliardy na 5,6 miliardy.

To sú povzbudzujúce správy pre amerických výrobcov chladiacich systémov, ako sú Carrier, Ingersoll-Rand či Johnson Controls. A pretože veľká časť tohto rastu pripadne na Áziu, z tohto trendu budú profitovať aj čínske spoločnosti ako Gree Electric Appliances, Qingdao Haier, Midea Group či japonská Daikin Industries.

Lepšia klimatizácia – horšia klíma

Spoza tohto oslnivého vývoja bude vykúkať len jeden prenikavý problém: čo urobí všetok ten extra dopyt po elektrine s klímou?

Emisie oxidu uhličitého vzrástli v roku 2018 o ďalšie dve percentá, čo je najrýchlejšie tempo za posledných sedem rokov. Tento nárast je alarmujúci sám osebe vzhľadom na to, čo vieme o klimatickej zmene. Lenže zvlášť znepokojujúca bola jeho príčina: podľa každoročnej správy energetického sektora od spoločnosti BP viedlo extrémne počasie k dopytu po klimatizácii a kúrení, ktoré spotrebúvajú viac energie.

Nie je príliš ťažké predstaviť si začarovaný kruh, v ktorom väčšie horúčavy povedú k ešte väčšiemu dopytu po klimatizácii, čo povedie k ešte väčšiemu dopytu po elektrickej energii, čo znamená aj viac emisií a ešte vyššie teploty. (V miernom pásme môžu miernejšie zimy znamenať menej vykurovania, ale potreba schladzovať sa v 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Komentáre

Teraz najčítanejšie