Denník N

Ľudia mu nezavolajú späť, no on tvrdí, že nič neľutuje. Ako dnes žije Lance Armstrong

Lance Armstrong. Foto – Tasr/ap
Lance Armstrong. Foto – Tasr/ap

Verejnosti dáva o sebe vedieť ako moderátor podcastov.

„Je mi ľúto, že neveríte v zázraky.“

Touto vetou sa Lance Armstrong zvykol hájiť, keď ho upodozrievali z dopingu. Roky všetko popieral a snažil sa obracať útoky smerom k tým, ktorí ho spochybňovali.

V roku 2013 ho však dôkazy pritlačili k stene a už nemal na výber. V jedinom interview s Oprah Winfreyovou sa priznal ku všetkému. Že bral zakázané látky, aj že využíval svoju moc na to, aby mal vždy všetko pod kontrolou.

„Prekonáte chorobu, sedemkrát vyhráte Tour de France. Máte šťastné manželstvo, deti. Myslím si, že je to mýticky dokonalý príbeh, a nebola to pravda,“ hovoril Armstrong.

Slávneho Američana zbavili všetkých víťazstiev na Tour a dostal doživotný zákaz súťažiť v akomkoľvek športe. Odišli od neho sponzori a jeho meno vyškrtla z názvu aj charitatívna nadácia Livestrong, ktorú sám založil.

V cyklistickom svete sa stal Lance Armstrong nežiaducou osobou a čelil viacerým súdom, v ktorých šlo o veľké peniaze. Dnes však rozhodne nie je na dne.

Ak zvykol hovoriť o viere v zázraky, jeden ho zachránil od bankrotu.

Zarobil vďaka Uberu

Armstrong zaplatil posledné veľké peniaze v apríli 2018.

V súdnom procese ho žalovala americká vláda, ktorá prostredníctvom štátnej pošty Postal Service sponzorovala cyklistický tím, za ktorý Armstrong jazdil v čase svojich najväčších úspechov.

Hoci Armstrongovi hrozilo, že bude musieť zaplatil 100 miliónov dolárov, podarilo sa mu s vládou dohodnúť na mimosúdnom odškodnení a vyplatil 5 miliónov.

„Hoci verím, že ich žaloba voči mne bola bezvýznamná a neférová, a míňam množstvo peňazí, aby som to vyriešil, od roku 2013 som sa snažil prijať plnú zodpovednosť za svoje chyby a nevhodné správanie. Snažím sa napraviť všetko, čo sa dá,“ uviedol vtedy Armstrong pre agentúru AP.

Aj keď si počas cyklistickej kariéry vďaka úspechom a sponzorom zarobil množstvo peňazí, súdne procesy ho finančne oslabili a musel sa vzdať množstva majetku. V roku 2013 predal svoj prepychový dom v rodnom Austine, v ktorom žil od roku 2004.

Armstrong vlani pre CNBC priznal, že všetky žaloby a platby odškodného ho stáli približne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História Tour de France

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie