Denník N

Slovenskí žiaci vyhrali svetovú súťaž s reportážami o plastoch či svetelnom smogu

Mladí reporteri na terénnom workshope v Juráňovej doline v Tatrách. Foto - Richard Medal/Mladí reportéri
Mladí reporteri na terénnom workshope v Juráňovej doline v Tatrách. Foto – Richard Medal/Mladí reportéri

Mladí reportéri pre životné prostredie na medzinárodnej súťaži vyhrali päť z deviatich kategórií, Slovensko bolo už druhý rok najúspešnejšou krajinou súťaže.

Majú menej ako pätnásť rokov a zistili, že aj keď ľudia chodia na trh s plátenými taškami, používajú na ovocie a zeleninu veľa plastových vrecúšok. Mladí reportéri sa vybrali na bratislavské trhovisko Miletičova a keď o tom napísali reportáž, vyhrali s ňou zlato na medzinárodnej súťaži.

„Počas soboty sa na trhu rozdá približne 1500 až 5000 takýchto vrecúšok za jediný deň v závislosti od sezóny, ročne teda až do 250-tisíc plastových vrecúšok len počas sobotných nákupov.“

Čítate krátky úryvok z reportáže, ktorá v kategórii 11-14 rokov získala prvé miesto v medzinárodnej súťaži Mladí reportéri pre životné prostredie (Young Reporters for the Environment). Výsledky sa každoročne vyhlasujú k Svetovému dňu životného prostredia, súťažia mladí od 11 do 25 rokov, tento rok sa zapojilo 36 krajín. Príspevkov bolo spolu 149. Mladým reportérom zo Slovenska sa podarilo obsadiť prvé miesto až v piatich z deviatich kategórií, a tak sa Slovensko zaradilo medzi krajiny s najviac ocenenými príspevkami.

Greta Thunbergová na Slovensku

Šestnásťročná Greta Thunberg spustila vo svete vlnu štrajkov za budúcnosť klímy, keď žiaci namiesto do školy chodia protestovať na námestia.

Na Slovensku žiaci za planétu bojujú v projekte Mladí reportéri

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie