Denník N

SNS obrala Sninu o prístup k nákladnej stanici. Poškodili chudobné mesto, vraví podnikateľ

Pokiaľ si chce zákazník vyložiť alebo naložiť tovar na stanici v Snine, musí sa dohodnúť s podnikateľom Gribaničom, aby mu odomkol závoru. Foto N - Tomáš Benedikovič
Pokiaľ si chce zákazník vyložiť alebo naložiť tovar na stanici v Snine, musí sa dohodnúť s podnikateľom Gribaničom, aby mu odomkol závoru. Foto N – Tomáš Benedikovič

Nominant SNS na pozemkovom fonde predal pozemky, na ktorých sa na stanici vykladá tovar. Podľa Matečnej je to v poriadku, železnice nevedia, čo s tým. O nápravu sa snažia poškodení podnikatelia.

Aj po dvoch rokoch sa Peter Brečka pamätá na to, ako sa od jedného zo zamestnancov ich drevárskej firmy dopočul o tom, že predali pozemky v areáli neďalekej stanice.

„Vraj to započul v krčme, my sme tomu nechceli veriť. Vraveli sme si, že to predsa nie je možné,“ opisuje prvé reakcie Brečka, ktorý s otcom a bratom vedie drevársku firmu Beky v Snine.

Pozemky, o ktorých je reč, dlhodobo využívali firmy zo Sniny na nakládku a vykládku tovarov. Ležia hneď pri koľajniciach, kam železničiari pristavujú nákladné vlaky.

Brečka sadol za počítač a pozrel internetový kataster nehnuteľností. Tam už svietila ako nový vlastník pozemkov firma Grimen miestneho podnikateľa Jozefa Gribaniča. „Hneď sme tušili, že je zle. Odrezali nás od železnice, ktorú sme využívali na prepravu dreva,“ spomína.

Tak sa preňho začal príbeh, ktorý pripomína divoké 90. roky, keď o všetkom rozhodovali známosti, moc a často aj podsvetie. Slovenský pozemkový fond jediným podpisom pripravil dvadsaťtisícové okresné mesto Snina o prístup k nákladnej stanici.

Dnes už bývalý šéf pozemkového fondu a nominant SNS Dušan Hačko zo Sniny predal inému Sninčanovi, Gribaničovi, parcely pri koľajisku. Železnice, ktoré stanicu spravujú, sa o tom dozvedeli, až keď bola zmluva podpísaná. Majiteľ si pozemky ohradil závorou a podľa výpovedí viacerých podnikateľov začal vyberať poplatky za to, že umožní prístup ku koľajniciam.

Ako jedna z prvých si to odniesla firma Beky, zamestnávajúca zhruba šesťdesiat ľudí. Zo dňa na deň prišla o možnosť vykladať na stanici drevo, ktoré odtiaľ vozila na svoju pílu. „Je to úplný Balkán

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

SNS

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie