Denník N

Dom na predaj si prišli pozrieť Rómovia a začalo sa susedské šikanovanie

Posprejovaný dom a prepichnutá pneumatika. Foto N – Daniel Vražda a Maroš Hadžega
Posprejovaný dom a prepichnutá pneumatika. Foto N – Daniel Vražda a Maroš Hadžega

Rodine z Polomky postriekali dom nápisom „Nechceme ich tu“ a prepichli pneumatiku. Už niekoľko týždňov majiteľov domu šikanujú za to, že na obhliadke bola rómska rodina.

Rodina z Polomky chcela predať rodinný dom cez realitnú kanceláriu. Keď miestni zistili, že si ho prišla obhliadnuť aj rómska rodina, začalo sa obťažovanie a nepríjemnosti. Obťažujúce otázky, obviňovanie, ohováranie.

Až napokon rodine Hadžegovcov niekto posprejoval v nedeľu priečelie domu nápisom „Nechceme ich tu“ a prepichol pneumatiky na aute. Prvý o tom informoval spravodajský portál Aktuality.sk.

Pokojná ulica

Úzku ulicu v Polomke mimo hlavného ťahu lemujú rady rodinných domov. Keď sa chcete dostať k domu rodiny Hadžegovcov, nemôže vám uniknúť neomietnutý veľký dom s viacerými bytmi a rómskymi deťmi, ktoré sa hrajú okolo. Bytovku delí od domu s nápisom „Nechceme ich tu!“ najviac 100 metrov.

Suseda Hadžegovcov nás presviedča, že „toto“ je pokojná ulica. Hovorí, že keby sa „Cigáni prisťahovali, rozmnožili by sa“. Jediní Rómovia, ktorí si prišli dom na predaj pozrieť, pritom nemali záujem.

Nápis na dome suseda neschvaľuje, tak ako všetci, ktorých sme sa pýtali na ulici, a prízvukuje, že Nechceme ich tu! nebolo adresované Hadžegovcom, ale Rómom, aby dom nekúpili.

To isté, že odkaz nebol pre Hadžegovcov, zopakuje o niekoľko minút neskôr aj člen policajnej hliadky,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie