Denník N

Viac policajtov neznamená menej kriminality

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Slovensko má dosť policajtov a viac ich nepotrebuje, šancu musia dostať čestní.

Autor je z iniciatívy Za lepšiu políciu, bezpečnostný expert strany Spolu – občianska demokracia

Od trvalých zmien vo vedení polície ubehlo takmer šesť mesiacov a my netrpezlivo očakávame predstavenie zásadnejších zmien v jej fungovaní. Zatiaľ registrujeme verbálnu zmenu v komunikácii, ktorou je snaha o „políciu pre 21. storočie“. Pod týmto sloganom sme reformu polície verejne prezentovali na jar tohto roka. Na jednej strane je dobré, ak sa vedenie polície pokúsi riešiť reformu aj s využitím našich poznatkov. Na druhej strane je tu však obava, že vedenie ešte nemá jasný cieľ v tom, čo a ako treba urobiť. Nemáme veľké ilúzie o tom, že to budú myslieť niekedy aj vážne. Formálne nepredstavili zatiaľ nič a to je dôvod týchto obáv.

Namiesto reformného procesu prenikajú na verejnosť zatiaľ pochybenia a škandály, ktoré polícii na dôvere nepridávajú. Šikanovanie radových policajtov zo strany ich nadriadených, šikana v radoch ochrankárov, lustrovanie vyšetrovateľov, novinárov, kde úlohy polície zadávajú oligarchovia a mafiáni, rôzne prepojenia funkcionárov na organizovaný zločin, nečinnosť či skôr hluchota v kombinácii so slepotou ohľadne existencie talianskej mafie na Slovensku – a tak by sa dalo pokračovať.

Pomáhať a chrániť… Komu a koho? Našich ľudí? Vytvára sa tu obraz o polícii, ktorá nie je schopná garantovať elementárnu bezpečnosť krajiny a jej obyvateľov. Slušní a početnejší policajti sú stále v defenzíve. Dôsledok tejto nečinnosti je, že polícii dôveruje len 45 percent občanov. Horšie je na tom spomedzi krajín Európskej únie už len Bulharsko.

Nepotrebujeme veľa, ale dobre ohodnotených policajtov

Hoci patríme medzi krajiny s najvyšším počtom policajtov na tisíc obyvateľov, posledné dva roky počúvame zo strany ministerstva vnútra, že Slovensko má policajtov žalostne málo.

Chýbajú vraj už vo všetkých krajoch. Tabuľkových miest je okolo 24-tisíc, no skutočný počet je približne 22-tisíc policajtov. Ministerstvo vnútra, samozrejme, dostane zo štátneho rozpočtu na platy pre všetkých 24-tisíc policajtov, čiže aj na tých dvetisíc mŕtvych duší. Pri priemernom plate policajta je to okolo 30 miliónov eur.

Vzhľadom na to, že polícia nemá vlastný rozpočet, je ťažké zistiť, kde prostriedky na mzdy policajtov končia. Pritom súčasný systém platových tried je demotivujúci a nie je schopný spravodlivo ohodnotiť prácu policajtov. Nehovoriac o tom, že samotné ministerstvo vnútra sa v prípade tabuľkového počtu stále zameriava skôr na kvantitu ako kvalitu policajtov.

Viete však, koľko máme útvarov, ktoré nevykonávajú policajnú činnosť v zmysle zákona o Policajnom zbore? Myslíme si, že treba začať uvažovať o scivilnení niektorých pracovných pozícií v Policajnom zbore. Aj niektoré servisné činnosti presunúť na externé spoločnosti. Ušetrené mzdové prostriedky predisponovať do novonavrhnutých platových tried policajtov a zaviesť systém ohodnotenia práce policajtov, ktorý bude reálne zohľadňovať služobnú činnosť policajta a bude ho motivovať v ďalšom kariérnom raste.

Chceme kvalitných policajtov, ktorí budú naozaj pomáhať občanom Slovenskej republiky a chrániť ich, budú mať štátom garantovanú nezávislosť pri vyšetrovaní a inšpekcia ministerstva vnútra si bude plniť svoje povinnosti aj pri riešení káuz najvyšších policajných funkcionárov.

Viac policajtov, menej kriminality – to nikdy neplatilo

Pozreli sme sa aj na to, ako spolu súvisí počet policajtov a rozsah kriminality (výskyt trestnej činnosti). V krajinách Únie nie je preukázaná súvislosť medzi rozsahom kriminality a počtom policajtov. Takto to konštatuje porovnávacia správa o policajných zboroch ešte z roku 2012, ktorú vypracovali v Česku. Slovensko už dnes patrí medzi krajiny s najvyšším počtom policajtov na počet obyvateľov. Približne 241 obyvateľov Slovenska chráni jeden policajt. V rovnako veľkom Fínsku pripadá jeden policajt na vyše 700 obyvateľov. Viac policajtov na počet obyvateľov ako Slovensko majú Cyprus, Španielsko a Malta. Najmenší počet majú škandinávske krajiny. Roky všeobecne známe fakty.

Slovensko nepotrebuje väčší počet policajtov. Lepšie výsledky v oblasti bezpečnosti je schopné dosiahnuť aj s nižším počtom policajtov, lepšie ohodnotenými, s lepším technickým a funkčným vybavením, motivovanými, poznajúcimi presné pravidlá svojho kariérneho rastu a bez šikany zo strany nadriadených. A, samozrejme, s nezávislou policajnou inšpekciou. Tieto zmeny v polícii očakávame.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie