Denník N

Hlavne udržať národnú čistotu

Karlov most v Prahe, pomenovaný po najväčšom českom panovníkovi s českou matkou, nemeckým otcom a francúzskou výchovou. Foto - TASR
Karlov most v Prahe, pomenovaný po najväčšom českom panovníkovi s českou matkou, nemeckým otcom a francúzskou výchovou. Foto – TASR

Česi sa boja, že im cudzie elementy zmenia spôsob života. Ten spôsob, nad ktorým väčšinou zalamujú rukami, pretože sa tu vraj nedá žiť.

V Česku vedieme vášnivú diskusiu o tom, či máme alebo nemáme prijímať utečencov, ktorí mieria do Európy z miest, kde besnejú ozbrojené konflikty. Drvivá väčšina politikov a nepochybne nemalá časť verejnosti kategoricky odmieta čo i len úvahy, že by sem malo prísť pár stoviek ľudí prevažne z Afriky. Nejde len o to, že túžime chrániť svoju bielosť. Česi sa boja, že im cudzie elementy zmenia spôsob života. Mimochodom, ten spôsob, nad ktorým väčšinou zalamujú rukami, pretože sa tu vraj nedá žiť. Čo teda vlastne chránime a pred kým?

Česká spoločnosť vyzerá podobne ako české lesy. Zatiaľ čo pred desiatkami a stovkami rokov tu boli pomerne husté pralesy, kde sa miešali rôzne druhy stromov, kríkov a rastlín, postupom času sme ich takmer stopercentne nahradili hospodárskymi lesmi, kde nesmie rásť nič, čo nepovolil človek. A nedajbože, aby sa v nich objavila nejaká šelma, trebárs krvilačný rys. Keď na južnú Moravu raz zablúdil medveď, volali ľudia do médií: Ako to mohli úrady dovoliť?

Ľudská spoločnosť je na tom veľmi podobne. Vyhnali sme – alebo sa s nimi nejako inak rozišli – Nemcov, Židov, Rómov aj Slovákov. Česko je skutočne české a evidentne to tunajšia spoločnosť považuje za jednu zo svojich najväčších predností. Nie je veľmi jasné, prečo. Stačí sa prechádzať po Prahe, Brne či jednoducho v pohraničí, aby všade človek videl, aké prínosné je, keď je spoločnosť otvorená rôznym kultúram. Drvivú väčšinu českých skvostov nepostavili Česi. Najväčšie osobnosti našich dejín neboli Česi (pozri napríklad Karol IV.). Alebo mali zmiešaný pôvod, ako napríklad T. G. Masaryk, ktorého mamička vedela lepšie nemecky ako po česky a otecko bol Slovák.

Je jasné, že ľudia prichádzajúci z ďalekých krajov majú slabšie väzby na tunajšiu tradíciu a kultúru. Je to však taký problém? Rusi majú silnú väzbu na tunajšiu kultúru a tradíciu a nebráni im to obsadzovať susedné krajiny a zabíjať tamojších obyvateľov. Prečo sa teda báť niekoľkých stoviek ľudí z Afriky? Navyše sme poučení chybami niektorých európskych metropol, ktoré na rozdiel od Spojených štátov nedokázali zabrániť vzniku get. Vieme teda, ako sa vyhnúť problémom.

Sme bohatá časť Európy. Naši predkovia po stáročia získavali azyl v krajinách, ktoré mali silnejší vzťah k slobode. Je načase splácať dlh, inými slovami pomáhať blížnemu svojmu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie