Denník N

Spôsob, akým SME napísalo o pedofiloch, len prispel k šíreniu paniky

Ilustračné foto: Pixabay
Ilustračné foto: Pixabay

Ide zatiaľ o najvýraznejšiu tému tohto týždňa. K trom článkom denníka SME o pedofiloch napísali ľudia už takmer 6000 facebookových komentárov. Ďalšie tisíce kritických reakcií vznikli k textom a statusom, ktoré na tému reagovali. Zhrození sú politici, novinári medzi sebou diskutujú, či bola téma spracovaná dobre. Internetom sa šíri panika, že médiá začínajú pedofíliu legitimizovať a ospravedlňovať. A redakcia SME sa stala terčom útokov cez maily a sociálne siete.

„U nás to spôsobilo totálny ošiaľ. Aj tí, ktorí váhali s názorom na mainstreamové médiá, sa utvrdili v tom, že je to koordinovaná akcia, keďže vyšli hneď tri články,“ napísal mi známy žijúci na severe Slovenska.

Vlna online hejtu a kritiky nebýva spoľahlivým meradlom toho, či novinári odviedli dobrú prácu. V niektorých prípadoch však má zmysel zamyslieť sa, či sa nedala téma spracovať inak.

Texty denníka SME o pedofiloch niečím pripomínajú dva iné články z americkej žurnalistiky, ktoré sa teraz oplatí pripomenúť. Oba sú o poctivom písaní – jeden je príbehom o tom, ako možno takú zložitú tému zvládnuť, a druhý, ako dokáže žurnalistika aj v dobrej viere skôr vyrábať problémy.

Prvý

„Máte 16. Ste pedofil. Nechcete nikomu ublížiť. Čo urobíte?“ To je nadpis veľkej reportáže, zverejnenej na webe

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Médiá

Komentáre

Teraz najčítanejšie