Denník N

Hlina uzatvoril s PS a Spolu pakt o neútočení, za dohodu schytáva kritiku Aliancie za rodinu

Michal Truban, Miroslav Beblavý a Alojz Hlina uzatvárajú dohodu. Foto - TASR
Michal Truban, Miroslav Beblavý a Alojz Hlina uzatvárajú dohodu. Foto – TASR

Strany sa dohodli, že sa zdržia útokov a budú hľadať kompromisy aj pri otázkach, ktoré ich rozdeľujú. Vyhýbať sa nechcú ani témam ako sú interrupcie či registrované partnerstvá.

Lídri koalície strán Progresívne Slovensko a Spolu Michal Truban a Miroslav Beblavý sa v stredu postavili na spoločnú tlačovku s predsedom KDH Alojzom Hlinom.

Predstavitelia dvoch liberálnejšie orientovaných subjektov uzatvorili s konzervatívnym hnutím dohodu o neútočení a verejnosti oznámili, že sa chcú pred voľbami rozprávať aj o programovej spolupráci.

„Nebudeme sa dnes tváriť, že sme dosiahli niečo nevídané,“ vyhlásil poslanec Miroslav Beblavý (Spolu). „Stalo sa len to, že sa traja slušní politici normálne dohodli, že sa namiesto konfliktov budeme vecne rozprávať.“

Strany takúto dohodu ohlásili už 1. júla na Facebooku, keď zverejnili fotku zo spoločného rokovania. Odvtedy sa najmä KDH ocitlo pod tlakom kresťanských aktivistov, napríklad z Aliancie za rodinu, ktorí za spoluprácou hnutia s liberálnejšími stranami vidia snahu o uzákonenie registrovaných partnerstiev.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie