Denník N

Bál sa ho aj Bush. Zomrel muž, ktorý ukázal Trumpovi cestu do Bieleho domu

Ross Perot v jednom zo svojich polhodinových platených programov tesne pred voľbami v roku 1992. Foto - AP
Ross Perot v jednom zo svojich polhodinových platených programov tesne pred voľbami v roku 1992. Foto – AP

Miliardár a politik Ross Perot bol v roku 1992 najúspešnejším nezávislým kandidátom v prezidentských voľbách v USA za posledné storočie. Na jeho populizmus nadviazal Trump.

Keby Ross Perot nešiel do politiky, možno by sa Donald Trump nestal americkým prezidentom. Americký miliardár a politik Perot, ktorý zomrel v utorok vo veku 89 rokov v domovskom Texase, ovplyvnil americkú politiku viac, ako sa môže zdať.

Jeho kampaň z roku 1992 ukázala, že milióny Američanov sú nespokojné s bežnými politikmi a počúvajú kandidáta, ktorý sľubuje boj proti globalizácii, imigrácii a politickému establišmentu. Ich potenciál potom naplno využil v roku 2016 Trump.

„Ak je Donald Trump Ježišom rozčarovaného, odtrhnutého bieleho voliča bez vysokej školy, tak Perot bol Jánom Krstiteľom tohto hnutia,“ povedal v roku 2016 demokratický stratég James Carville.

Portál Politico ho nazval „otcom Trumpa“, iní píšu, že jeho kandidatúra v roku 1992 mu ukázala cestu, ako vyhrať voľby.

Ross Perot (1930 – 2019). Foto – TASR/AP

Kampaň 1992

Americká prezidentská kampaň v roku 1992 bola jedna z najzaujímavejších za posledné desaťročia. Ešte vo februári 1991 sa zdalo, že prezidenta Georgea Busha staršieho nič nezastaví na ceste za znovuzvolením. Jeho čísla podpory atakovali 90 percent – toľko nemal dovtedy žiaden iný prezident v histórii meraní.

Ekonomická situácia krajiny, a rovnako aj jeho popularita, sa však začali obracať. Medzi demokratmi vyhral primárky mladý charizmatický kandidát Bill Clinton, guvernér štátu Arkansas. A objavil sa aj ďalší súper, ktorého nikto nečakal.

Ross Perot bol

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie