Denník N

Všetci sú pokrytci, iba Blaha sa vyvíja

Blaha je ako Donald Trump, je ochotný povedať hocičo bez ohľadu na hocičo. Učebnicový príklad post hoc racionalizácie.

Statusy poslanca Ľuboša Blahu slúžia ako užitočný študijný materiál pre ľudí, ktorí chcú pochopiť, čo je konfirmačné skreslenie, kognitívna disonancia a post hoc racionalizácia, čiže ohýbanie faktov, skresľovanie vecí a rozum utrhnutý z reťaze.

Škótsky filozof David Hume pred viac ako dvesto rokmi hovoril, že „rozum je otrokom vášní“, a táto myšlienka je dnes v psychológii pozoruhodne živá. Znamená, že rozum nie je nezávislým sudcom, ktorý by starostlivo zvažoval argumenty za a proti, pretože sa správa ako obhajca s jasnou agendou – vyhovieť našim emóciám, intuíciám či pocitom.

Nie sú vám sympatickí homosexuáli? Rozum si vždy nájde spôsoby, ako váš pocit obhájiť, tak sa odvolá napríklad na tradíciu. Je vám sympatický nejaký politik? Vaša myseľ si okamžite spomenie, ako sa srdcervúco fotil s deťmi na onkológii, a pohotovo zabudne na všetky jeho škandály.

Rozum ako zaujatý obhajca

Ľudskej mysli zďaleka nezáleží iba na faktoch – ak by to tak naozaj bolo, neboli by medzi nami pochybovači o evolučnej teórii alebo vyznávači chemtrails. Ak máme (chybný) pocit, že nás práškujú vlády, argumenty, že ide o nezmysel, si nevšimneme a vyhľadáme ľubovoľnú správu, akokoľvek nezmyselnú, ktorá je v zhode s naším pôvodným presvedčením.

Tak sa Blaha môže hrať na demokrata, no zároveň obdivovať autokratov a diktátorov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Omyly mysle

Komentáre, Veda

Teraz najčítanejšie