Denník N

Ako Fico ponížil vlastnú stranu

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Fico celý Smer stavia na úroveň jedného konšpiračného krikľúňa, plného nenávisti a dezorientovaného v súčasnom globálnom svete.

Robert Fico sa nám opustil. Niežeby sme si to nevšimli už dávno. Ako politik za veľa nestál už niekoľko rokov. Ale jeho osobnostný úpadok sa naplno prejavil až po jeho odchode z úradu predsedu vlády. Nedávno tento strmhlavý pád pod vlastnú úroveň korunoval otvorenou podporou Ľuboša Blahu. Áno, človeka až zamrazí pri predstave, že toto je človek, ktorý kedysi viedol našu krajinu a rozhodoval o jej osude. S takýmto chabým úsudkom.

Nad Ficovou stratou sebaúcty by sme už možno aj pokojne mohli mávnuť rukou. Jeho dnes už okrídlená veta o tom, aby sme nechali politikov sa niekedy vyjadrovať aj expresívnejšie, je však presne tým nebezpečenstvom súčasnej politickej kultúry, ktorá nás vracia do sveta, z ktorého – aspoň sme si to mysleli – sme sa už dávno vyhrabali.

Fico legitimizovaním Blahu, jeho pochabých názorov a metód politického boja len demaskuje skutočnú podstatu svojej strany, o ktorej kedysi s hrdosťou rozprával ako o jednej z posledných štandardných. Postavením sa za Blahu šmahom ruky hádže za hlavu všetky hodnoty, ku ktorým sa kedy aspoň deklaratívne jeho strana hlásila. Fico tak stavia celú svoju stranu na úroveň jedného konšpiračného krikľúňa plného nenávisti, dezorientovaného v súčasnom globálnom svete, absolútne nepoužiteľného pre akýkoľvek typ hodnotovej politiky.

Ešte zaujímavejší je tento Ficov odkaz pre nás ako pre krajinu zo spoločenského hľadiska. Demonštruje totiž v plnej nahote

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Robert Fico

Komentáre

Teraz najčítanejšie