Denník N

Ekonomický expert PS: Chceme znížiť odvody všetkým, no viac v najmenej rozvinutých regiónoch

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ekonóm Ján Remeta bol desať rokov analytikom a neskôr šéfom odboru daňových príjmov v Inštitúte finančnej politiky pri ministerstve financií.

Vlani v lete prijal ponuku Ivana Štefunka, aby pomohol Progresívnemu Slovensku s ekonomickou časťou programu strany.

Remeta pripravil návrh reformy, ako znížiť regionálne rozdiely na Slovensku. V rozhovore vysvetľuje, prečo navrhujú podporu najmenej rozvinutých regiónov prostredníctvom nižších odvodov pre ľudí, ktorí tam pracujú.

Hovorí tiež:

  • ako by PS menilo dane,
  • či sa pri tvorbe programu so Spolu hádajú,
  • ktoré opatrenia z pripravovaného balíka terajšej vládnej koalície považuje za rozumné,
  • či bol Peter Kažimír dobrým ministrom financií,
  • v akom stave sú verejné financie a kedy bude mať Slovensko vyrovnaný rozpočet.

Kto vás pritiahol do Progresívneho Slovenska (PS), Ivan Štefunko?

Áno, oslovil ma niekedy v lete minulého roka. To som už nebol na ministerstve financií. Prišiel za mnou s tým, že by potreboval pomôcť s programom, chcel hlavne nejaké riešenie pre regióny, lebo to vníma ako zásadný problém pre Slovensko. Predpokladám, že sa mi ozval na základe referencií ešte od Martina Filka. Vnímal, že som odborník na dane a že sa tomu venujem dlhodobo. Aj tak ma jeho ponuka prekvapila. Myslím si, že na Slovensku je stále dosť šikovných ekonómov, aj keď v daňovej politike mám už za sebou toho dosť.

Na čom teraz robíte?

Aktuálne spolu s ďalšími odborníkmi tvoríme program strany. Už ho finalizujeme. Naše návrhy sa snažím hodnotiť z pohľadu dosahov na verejné financie. To je moja aktuálna úloha v strane.

Ste už členom strany?

Áno, už som. Nebolo by vhodné byť pri tvorbe programu a nebyť členom strany. Ideologicky sme na jednej vlne, sme umiestnení centristicky.

Aké máte ambície, ak by sa PS dostalo po voľbách do vlády, chceli by ste byť ministrom financií?

Som len radový člen strany a ekonomický expert, nebol som pri týchto debatách, ktoré PS vedie v koalícii so Spolu. Mojou ambíciou je pomôcť skúsenosťami a odbornosťou. Pracoval som desať rokov v IFP, okrem iného aj ako delegát a expert SR pre daňovú politiku v OECD. Páči sa mi vízia strany a chcel by som, aby náš program viedol k zdravým verejným financiám a plnil ekonomické výzvy, ktoré nás čakajú. Samozrejme, každý, kto vstupuje do politiky, má svoje ambície. Aj mojou ambíciou je, aby som bol niekde na pozícii, z ktorej môžem svoje názory a odporúčania pretaviť do reality. (Aktuálna dohoda koalície PS a Spolu je, že kandidátom na podpredsedu vlády pre reformy a ministra financií je Miroslav Beblavý – pozn. red.)

Keď spomínate zdravé verejné financie – bývalý minister financií Peter Kažimír má teraz asi ťažký spánok, keď vie, že Slovensko v tomto roku pravdepodobne nebude mať vyrovnaný rozpočet.

Myslím si, že to hraničí s viac než stopercentnou istotou, že vyrovnaný rozpočet nebude. Rozpočet sa vždy tvoril aj s rezervami, teraz nastane boj s ministerstvami, že ich nemôžu míňať. V rozpočte sú tiež položky, ktoré nie sú úplne transparentné a v plnej miere zohľadnené. Poukazuje na ne dookola Rozpočtová rada aj ďalší analytici. Podľa mňa Kažimír

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Progresívne Slovensko

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie