Denník N

Trikrát sa triasla a dnes si sadla. Je Merkelová v poriadku, pýtajú sa Nemci

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vo štvrtok počas hymny s dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou sedela na stoličke. Foto - tasr/ap
Nemecká kancelárka Angela Merkelová vo štvrtok počas hymny s dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou sedela na stoličke. Foto – tasr/ap

Kancelárka hovorí, že prvýkrát bola dehydratovaná a zvyšné dva razy „psychologicky spracovávala prvý incident“. 

V stredu okolo obeda sa v Berlíne nemecká kancelárka Angela Merkelová stretla s novým fínskym premiérom Antti Rinnem. Všetko prebiehalo bez zvláštností a sotva by sa táto správa dostala mimo nemeckých médií.

Až na moment, keď sa obaja štátnici na nádvorí postavili, aby si vypočuli hymny oboch krajín. Práve keď sa končila fínska hymna, Angela Merkelová sa začala triasť. Zdalo sa, že si to na moment všimol aj Rinne.

Merkelová sa triasla počas trvania celej nemeckej hymny. Občas si chytila ruky v lone a hovorila potichu nejaké slová. Nie je jasné, či to boli slová hymny. Po konci hymny naznačila premiérovi Fínska, kadiaľ ísť a spolu vykročili. Triaška prestala.

Angela Merkleová zažila na verejnosti tretí podobný incident v priebehu necelých troch týždňov. Prvýkrát si to všimli médiá 18. júna, keď v Berlíne privítala nového ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Po týždni sa podobne triasla na pódiu vedľa nemeckého prezidenta Frank-Waltera Steinmeiera.

Video: Merkelová s fínskym premiérom Rinnem

Nemci majú obavy

Vo všetkých prípadoch k tomu došlo, keď musela Merkelová chvíľu bez pohybu stáť. Triaška zo stredy však už bola slabšia ako pri prvých dvoch prípadoch.

„Po celom Nemecku sa ľudia pýtajú: Ako chorá je kancelárka?“ napísal denník Die Welt.

Merkelová na to odpovedala hneď na tlačovke s fínskym premiérom.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Olaf Scholz

Svet

Teraz najčítanejšie