Denník N

O zlyhaniach Vyšehradskej štvorky

Foto - MTI/AP
Foto – MTI/AP

V4 nikdy nemala spoločný politický, ani hodnotový základ, ani sa ho nepokúsila pestovať. Spojil ju až teraz odpor k Bruselu.

Autor je filozof a publicista

Začiatkom 90. rokov boli priam módne pokusy oživovať strednú Európu. V nadväznosti na Patočkove úvahy tému rozvíjali Havel, Kosík,  Bělohradský. Ani ja som sa nevyhol úvahám o „zmysle strednej Európy“ a rečnil som na túto žiadanú tému nielen v Prahe, Berlíne, Bratislave, ale aj v Terste – na rovnomennej konferencii pod záštitou talianskeho ministra zahraničia De Michelisa (ktorý bol preslávený hlavne svojím diskotékovým apetítom, napísal aj pútavú knihu o 250 najlepších európskych diskotékach… Pri tejto príležitosti som sa zoznámil aj s Jiřím Pelikánom, vtedy poslancom Európskeho parlamentu za talianskych socialistov…)

Po všakovakých pokusoch o strednú Európu však napokon zostala len Vyšehradská štvorka: ako prvý znak zlyhania projektu strednej Európy. Bolo zrejmé, že zlyhá aj tento druhý, malý, redukovaný pokus o nejakú identitu. Lebo žiadna identita tu nebola. Iba monarchistická nostalgia.

Vždy som bol republikán a táto rojalistická nostalgia mi nevoňala. Rovnako ako prázdne legendy o trojjazyčnej multikultúrnej Bratislave (a to napriek tomu, že práve tieto tri jazyky – slovenčina, nemčina, maďarčina – boli v mojej rodine živo prítomné.) Lebo jazyky tu síce boli, ale s kultúrou, povedané veľmi jemne, to bolo poslabšie.

Nie je v tom žiadna irónia, ak poviem, že pre celý región boli spoločné len knedle – aj keď v rôznych prevedeniach, ale inde vo svete som sa s touto kulinárskou špecialitou nestretol; a cigánska muzika – ktorá je síce citeľná napríklad aj v Španielsku, ale nie ako halgató vo viechach a vínnych pivniciach.

Vedomie spolupatričnosti nemáme

Lenže „spoločné“ netvorí identitu. Identita je vedomie spolupatričnosti. A také nemáme, naopak, naše identity sa vytvárali práve odtrhávaním sa, vymedzovaním, bariérami, hranicami. A žiadna nostalgia, navyše opretá o

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie