Denník N

Tour, 6. deň: Konečne etapa, ktorá nám ukázala, akú Tour tento rok môžeme čakať

Geraint Thomas v cieli šiestej etapy. Foto - TASR/AP
Geraint Thomas v cieli šiestej etapy. Foto – TASR/AP

Etapa s cieľom na Planine krásnych dievčat sa na Tour de France išla celkovo štvrtýkrát. Doteraz vždy platilo, že cyklista, ktorý bol po nej v žltom drese, v ňom prišiel do Paríža. Bolo to tak v roku 2012 (Bradley Wiggins), 2014 (Vincenzo Nibali) aj pred dvomi rokmi (Chris Froome).

Tento rok organizátori toto náročné stúpanie končiace sa na modrej zjazdovke opäť zaradili do prvého týždňa Tour, aby preverili, ako sú na tom favoriti na celkové víťazstvo.

Kým sa dostaneme k tomu, ako to dopadlo, povedzme si, že s najväčšou pravdepodobnosťou sa nestane, že nositeľ žltého dresu z Planiny krásnych dievčat ho ukáže aj na parížskych Elyzejských poliach.

Tento rok je po onom dojazde priebežným lídrom Giulio Ciccone, ktorý celý deň ťahal v úniku dňa, aby v posledných metroch prehral súboj o etapové prvenstvo s Dylanom Teunsom.

Inak, žltý dres sa mu podarilo získať vďaka novinke v pravidlách. Ciccone vyhral horskú prémiu 19 km pred cieľom, na nej zároveň získal aj bonifikáciu osem sekúnd. Nebyť ich, žltý dres mu ujde o dve sekundy a jeho majiteľom by naďalej bol Julian Alaphilippe.

Ten podal fantastický výkon, v záverečnom stúpaní sa s ním pôvodne nepočítalo. Ukázal, že ak sa vybúri a získa dostatok etapových prvenstiev, v budúcnosti má na to, aby to skúsil aj v celkovom poradí.

Späť k favoritom na celkové víťazstvo. Šiesta etapa mala ukázať, kto má nohy na to, aby bojoval o pódium v Paríži. Ukázala nám však len to, ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Peter Sagan

Tour de France

Komentáre, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie