Denník N

Senzáciou bola už účasť na turnaji. Madagaskar sa na Africkom pohári národov dostal do štvrťfinále

Futbalisti Madagaskaru ďakujú svojim fanúšikom. Foto – AP /Hassan Ammar)
Futbalisti Madagaskaru ďakujú svojim fanúšikom. Foto – AP /Hassan Ammar)

Madagaskar prirovnávajú k Islandu.

Keď Madagaskar pri svojom historickom debute na Africkom pohári národov v osemfinále po jedenástkovom rozstrele vyradil skúsenejšiu a favorizovanú Demokratickú republiku Kongo, nadšený prezident krajiny Andry Rajoelina, ktorý sedel na tribúne, povedal, že jeho tím môže celý turnaj aj vyhrať.

Rajoelina zaplatil za 480-miestne lietadlo, v ktorom sa viezli fanúšikovia Madagaskaru na zápas s DR Kongo. Pre 44-ročného Rajoelinu znamená úspech reprezentácie veľa. Do funkcie sa prvý raz dostal v roku 2009 po nepokojoch a vojenskom puči, o štyri roky neskôr pre medzinárodný tlak nekandidoval. Vlani však voľby už vyhral.

Skvelé výsledky Madagaskaru prišli iba pár dní po tom, ako na štadióne v hlavnom meste Antananarivo zomrelo šestnásť ľudí pri tlačenici počas osláv nezávislosti. Agentúra AFP informovala, že bezpečnostná služba otvorila brány, aby diváci mohli odísť, ale podľa svedkov niektoré východy zatvorili a dav zablokovala miestna polícia, čo spôsobilo tragédiu.

Madagaskar sa nikdy reálne nepriblížil k účasti na majstrovstvách sveta, ale ani na kontinentálnom šampionáte. Tento rok sa mu to podarilo a predpokladalo sa, že v ťažkej skupine s Nigériou a Guineou, dvoma poprednými tímami, bude rád za každý bodový zisk.

Ako Island

Podceňovaný tím však šokujúco vyhral celú skupinu, zvíťazil proti Burundi, remizoval s Guineou a v poslednom dueli senzačne porazil aj Nigériu, účastníka posledných MS. Keďže potom prešiel aj cez DR Kongo (v normálnom hracom čase zápas skončil 2:2, na penalty vyhral 4:2), Madagaskar sa stal prvým debutantom na turnaji od Líbye v roku 1982, ktorý neprehral ani jeden zo svojich úvodných štyroch zápasov.

Štvrtý najväčší ostrov na svete s 25-miliónovou populáciou patrí k najchudobnejším krajinám sveta a je závislý od finančnej pomoci zo zahraničia, ale jeho futbalisti dokázali konkurovať historicky omnoho silnejším krajinám. Ešte v kvalifikácii doma remizovali so Senegalom (2:2), za ktorý hral aj Sadio Mané.

Madagaskar začal boj o účasť na turnaji ešte pred dva a pol rokom v úplne prvej fáze kvalifikácie, keď musel nastúpiť proti tímu Svätý Tomáš a Princov ostrov. Vo FIFA rankingu sa pred piatimi rokmi nachádzal na 190. priečke z celkovo 211 štátov, dnes sa však už dostal na 108. priečku – spomedzi účastníkov Afrického pohára národov sa pod ním v rebríčku nachádzajú Angola, Burundi, Guinea-Bissau, Namíbia, Zimbabwe aj Tanzánia.

Vo štvrťfinále ho silné Tunisko porazilo 3:0, ale favorit sa trápil až do začiatku druhého polčasu, keď otvoril skóre. Madagaskar sa z inkasovaného gólu už nespamätal a hoci sa snažil útočiť, s turnajom sa včera rozlúčil.

Ako však povedal jeho francúzsky tréner Nicolas Dupuis, „náš Africký pohár národov sme už vyhrali“. Madagaskar totiž prekonal všetky očakávania. „Jeho príbeh je africkou verziou Islandu, ale bez vybudovaných tréningových centier a vysoko kvalifikovaných trénerov,“ napísala novinárka Guardianu Amy Lawrenceová.

Tréner Nicolas Dupuis dáva pokyny. (AP Photo/Hassan Ammar)

Sliepky na recepcii

Lawrenceová spomínala, ako v roku 2001 prišla na Madagaskar na zápas s Pobrežím Slonoviny: „Reprezentácia bývala ako na internáte

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie