Denník N

Kremeľ si chcel kúpiť talianskych nacionalistov, aby mu pomohli rozvrátiť Európu, ukázala nahrávka

Matteo Salvini svoj obdiv k Vladimirovi Putinovi neskrýva. Foto - Twitter
Matteo Salvini svoj obdiv k Vladimirovi Putinovi neskrýva. Foto – Twitter

V októbri 2018 sa v centre Moskvy zišlo šesť mužov. Schôdzka bola tajná, niekto si ju ale nahral. A teraz audiozáznam prenikol na verejnosť. Nie je len dôkazom o podpore talianskych nacionalistov Kremľom, ale aj o tom, že Vladimir Putin sa snaží posilniť vplyv v Európe.

Miesto konania schôdzky: luxusný hotel Metropol na dohľad od Kremľa, sídla hlavy štátu. Strategická destinácia, z hlavných sídiel ruskej moci je v pešej vzdialenosti.

Dátum: 18. októbra 2018.

Za stolom sedí šesť ľudí – traja Rusi a traja Taliani. Rozprávajú sa po rusky, taliansky a anglicky. Rokujú vyše troch hodín. Ide o 65 miliónov dolárov.

Odhalení

„Ani rubeľ, ani euro, ani dolár, ani liter vodky,“ rozčuľoval sa taliansky vicepremiér Matteo Salvini, keď ho novinári z denníka La Repubblica konfrontujú s obvinením, ktoré uverejnil americký portál Buzzfeed News. A pohrozil trestným oznámením za ohováranie.

Salvini síce nebol účastníkom tajnej schôdzky, ktorá mala za cieľ ovplyvniť voľby do Európskeho parlamentu, ale nepochybne o nej vedel. Možno na ňu dal aj pokyn.

Tvrdenia novinárov sú podložené jasnými faktami. Z nich vyplýva, že sa o finančnej podpore populistickej Ligy, ktorú Salvini vedie, celkom iste rokovalo. Nie je však jasné, či tých 65 miliónov na talianske účty z Ruska aj dorazilo. Bezpochyby však o nich predstavitelia strany vlani v októbri dlho diskutovali.

Redakcia Buzzfeed má k dispozícii 90-minútový audiozáznam nahratý počas schôdzky Talianov a Rusov v Moskve. Vyplýva z neho, že predmetom rokovaní bolo vyúčtovanie dodávok ropy tak, aby z kontraktu pre Ligu „kvaplo“ 65 miliónov dolárov.

Časť nahrávky s hlasom Gianlucu Savoiniho. Zdroj – Buzzfeed News/YouTube

Schéma mala vyzerať nasledovne: ruskí naftári

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Svet

Teraz najčítanejšie