Denník N

Zamilovať sa raz a do konca života je skôr výnimkou, hovorí párová terapeutka Kusá

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Najsilnejším mýtom o láske je ten, že láska je navždy. A manželský vzťah je vyjadrením tohoto mýtu, hovorí párová terapeutka Jolana Kusá.

Terapeutka Kusá v rozhovore opisuje, ako môže byť zamilovanosť nebezpečná, čo sa stane, keď do partnerského vzťahu vstúpi tretí človek, a ako by sme mali zareagovať v prípade, že sa dozvieme o nevere svojho partnera alebo svojej partnerky.

Dá sa opísať, ako zamilovanosť prebieha? Má nejakú krivku?

Áno, má. Na začiatku zamilovanosť veľmi rýchlo rastie. Stúpa a stúpa, po nejakom čase vrcholí a začne prudko klesať. Kým je vo vrcholnej fáze, udeje sa v nás niečo, čo ide cez všetky naše zmysly. Je to jeden z najsilnejších citov a zážitkov. Američania hovoria, že padáme do lásky (angl. fall in love). Začnú pracovať všetky žľazy s vnútorným vylučovaním, všetok ten oxytocín, adrenalín, dopamín nám zaplavia emócie aj rozum.

Počas zamilovanosti ste s tým človekom jedno telo a jedna duša, nikto vám nikdy tak nerozumel. Pamätám si na jednu ženu, ktorá si vzala asociála, grázla, alkoholika a mala s ním tri deti. Aj ona hovorila: Tak mi rozumel, ako nikto, mama mi tak nerozumela. Nakoniec sa s ním rozviedla.

Ako dlho trvá zamilovanosť?

Posledná múdra kniha hovorí, že dva roky. Ja tvrdím, že ak to nie je zamilovanosť, ktorá má reálnu šancu prerásť do vzťahu, tak za tri mesiace vie byť po všetkom. Do pol roka. Je veľmi dôležité, aby sme dokázali rozoznať, aký vzťah je pre nás perspektívny, pretože neperspektívny vzťah nemôžeme viesť dlho a musíme sa rozísť. Ak tam však prebehne zamilovanosť, rozchod býva rovnako bolestivý a darmo vám niekto bude argumentovať, že ste sa k sebe nehodili. Zostane nám smútok zo straty.

Ako to vyzerá, keď zamilovanosť opadne? Čo potom?

Jedného pekného dňa počujeme kamarátky, ktoré už nejaký čas hovoria: Ako môžeš chodiť s takým človekom, veď on nepovie pekného slova, len samé vulgarizmy, ako to znesieš? Alebo povedia: Veď on poriadne nepracuje, stále chodí iba po brigádach. Zamilovaní ľudia toto nevidia a nepočujú, žijú len z vnútorného zdroja, ktorý ich živí a robí šťastnými. Preto tí zamilovaní grázli často dostanú slušné dievčatá od rodiny, lebo je to také mocné a jedinečné.

Keď sa vám potom uvoľnia uši a zrazu od známych počujete, že nie je taký dokonalý, pýtate sa, to naozaj bol vždy taký? Áno, vždy bol taký. Zrazu nemám zastreté uši a počujem, čo hovorí, nemám oči zastreté zlatým závojom a vidím, že má nejakú rapavú pokožku alebo krivé ucho. No a po čase začnem aj premýšľať. Tam začína krivka zamilovanosti klesať. Buď toho muža alebo ženu prijmem takých, akí sú, a bude z toho vzťah a láska, ktorá už nebude taká intenzívna ako zamilovanosť, alebo nie.

V tomto momente, keď zamilovanosť opadne, sa rozchádza najviac párov. Ak sa vzťah udrží, nastáva sínusoida, keď je to vo vzťahu raz lepšie a raz horšie. Tá platí dokonca aj v mizerných manželstvách.

Párová terapeutka Jolana Kusá. Foto N – Tomáš Benedikovič

Znie to tak, že je vlastne nebezpečné hľadať si celoživotného partnera podľa zamilovanosti.

My manželskí poradcovia sme hovorili,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie