Denník N

Nechajme tie výročia

Ministri zahraničia Rakúska a Maďarska Alois Mock a Gyula Horn prestrihávajú 27. júna 1989 hraničný plot. Foto – TASR/AP
Ministri zahraničia Rakúska a Maďarska Alois Mock a Gyula Horn prestrihávajú 27. júna 1989 hraničný plot. Foto – TASR/AP

Tohtoročné tridsiate výročie pádu komunizmu by nás malo pomknúť k činnosti a premýšľaniu, nie k tomu, aby sme uviazli v nostalgii.

Autor je britský novinár a spisovateľ

Historické výročia sa dajú politicky speňažiť – ide predsa o naše triumfy. A taktiež upriamujú pozornosť na neúspechy a zlé skutky iných. Takže sa môžeme pripraviť na druhú polovicu tohto roka, keď si pripomenieme hanebný nacistický sovietsko-nemecký pakt z augusta 1939, ale aj rakúsko-maďarský hraničný piknik, ktorý znamenal koniec železnej opony, pád Berlínskeho múru i veľké demonštrácie v Prahe, ktoré zvrhli komunizmus vo vtedajšom Československu.

Zvlášť pre tých z nás, ktorí sme dostatočne starí, že si tieto udalosti pamätáme, bude lákavé stráviť šesť mesiacov čvachtaním sa v šťastnej nostalgii. Scenár bol napísaný už v dávnej minulosti a našou úlohou je len tlieskať alebo bučať podľa toho, ako sa zmení scéna.

Čo sme prehliadli

Lenže takýto prístup je príliš ľahký. Na začiatok treba povedať, že výročia sa príliš rýchlo stávajú náhradou za jasné premýšľanie o vzťahu medzi minulosťou a súčasnosťou. Pád komunizmu pred tridsiatimi rokmi nám, víťazom studenej vojny, poskytol bezprecedentné šance. Jediný veľký rival západnej demokracie, kapitalizmu a vlády práva sa práve zrútil. Stovky miliónov ľudí od východného Berlína po Vladivostok túžili žiť tak, ako sme žili my na Západe. Po tridsiatich rokoch asi 230 miliónov týchto ľudí žije v skorumpovaných autoritatívnych režimoch a len 170 miliónov z nich žije v slobode. Možnože ich očakávania boli naivné a ich vládcovia sa celkom iste ukázali ako bažiaci po moci a bez škrupulí.

Lenže my, čo žijeme na západ od bývalej Železnej opony, sme to pobabrali tiež: boli sme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie