Denník N

Kiskov ekonomický expert: Chceme menej zdaňovať prácu a viac luxusné autá a domy

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ekonóm Tomáš Meravý bol počas Radičovej vlády poradcom Ivana Mikloša a neskôr radil v ekonomických veciach aj Bugárovej strane Most-Híd. Pred pár mesiacmi mu Andrej Kiska ponúkol pozíciu hlavného odborníka na ekonomiku a financie strany Za ľudí. Na otázku, či by si trúfol aj na ministra financií, tridsaťtričný ekonóm Kiskovi povedal, že ak by bolo treba, vzal by to.

V rozhovore vysvetľuje aj:

  • ako by strana Za ľudí menila dane,
  • prečo treba učiteľom výrazne zvýšiť platy,
  • prečo sa mu nepáči nápad PS znížiť regionálne odvody a čo by navrhol on,
  • aké majú vzťahy s PS, Spolu a ďalšími opozičnými stranami,
  • ako vníma Kiskovu daňovú a pozemkovú kauzu.

Kedy ste sa s Andrejom Kiskom stretli prvýkrát?

Bolo to v čase, keď štartoval svoju prezidentskú kampaň. Oslovil som ho s ponukou, že by som mu bol ochotný pomáhať pri kampani, a on súhlasil. Dva mesiace pred prezidentskými voľbami som spolupracoval s jeho volebným štábom. Pripravoval som mu odborné podklady a pomáhal pri formulácii argumentov.

A teraz oslovil s ponukou zase on vás.

Áno. Ak sa správne pamätám, bolo to v marci. Pozval ma do prezidentského paláca a povedal mi, že hľadá človeka, ktorý by zastrešoval oblasť makroekonómie a verejných financií a ktorý by si v prípade potreby trúfal na post ministra financií. Ja som to akceptoval.

Odporučil mu vás Ivan Mikloš?

Áno.

Netajíte sa tým, že by ste chceli byť ministrom financií. Ivan Mikloš je pre vás vzor, inšpirácia, alebo ako táto vaša ambícia vznikla?

Siaha to ešte do čias, keď som sa rozhodoval, čo budem študovať. Bolo to obdobie reforiem, Slovensko vstúpilo do Európskej únie a myslím, že reformy mu pomohli. S Ivanom Miklošom som sa prvýkrát stretol v roku 2005, keď som mal 19 rokov. Bolo to niekoľko mesiacov po tom, čo mi zomrel otec na rakovinu a moju mamu vyhodili na jeden rok z práce. Vyhral som súťaž esejí pod záštitou Ivana Mikloša. Peniaze som potom investoval do zahraničnej odbornej literatúry, z ktorej som študoval. Takže je to môj dlhodobý sen. Niektorí ľudia chcú byť možno pretekári, iní programátori, ja som mal ambíciu, že možno niekedy, keď sa zadarí, budem minister financií a presadím nejakú zmenu k lepšiemu.

Vaša spolupráca s Miklošom začala už po tej eseji alebo až neskôr, počas vlády Ivety Radičovej?

Začala v roku 2011, keď som na ministerstvo financií poslal vecnú kritiku vtedajších pokusov vládnej koalície o odvodovú reformu aj spolu s návrhmi, ako tejto situácii čeliť. Ak si na to dobre pamätáte, vznikli z toho spory medzi stranami vládnej koalície. SaS chcela pretlačiť odvodový bonus, KDH presadzovalo presun záťaže zo zdravotných odvodov na DPH a daň z príjmov. Až následne nato mi Ivan Mikloš ponúkol funkciu mladšieho poradcu v jeho najužšom tíme.

Miroslav Beblavý s Michalom Trubanom minulý týždeň oznámili, o aké pozície by mali záujem v prípade, ak by sa PS a Spolu dostali do vlády. Beblavý má ambíciu byť ministrom financií. Beriete ho teraz ako súpera? Ako to vnímate?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Andrej Kiska

Za ľudí

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie