Denník N

Futbalová vojna vypukla pred 50 rokmi, futbal ju však nespôsobil

V strednej Amerike vypukol 14. júla 1969 ozbrojený konflikt nazvaný „futbalová vojna“. Hoci sa začal po troch vyhrotených kvalifikačných zápasoch Salvádora proti Hondurasu, v skutočnosti ho nezapríčinil futbal, ale sociálno-ekonomické faktory a dlhotrvajúce napätie medzi susednými štátmi.

Bývalý salvádorský generál Carlos Soto Hernández v rozhovore s reportérom LA Times Kevinom Baxterom povedal: „Nebola to futbalová vojna. Vo vojne išlo o dôstojnosť národa.“

Po tom, ako Honduras v boji o účasť na svetovom šampionáte 1970 v Mexiku porazil Salvádor v domácom prostredí 1:0, v odvete prehral 0:3. V čase, keď sa ešte neuplatňovalo pravidlo o strelených góloch na ihrisku súpera, sa na Aztéckom štadióne v hlavnom meste Mexiko odohral rozhodujúci tretí duel, v ktorom Salvádor zvíťazil 3:2 a postúpil.

V rovnaký deň Honduras prerušil so Salvádorom diplomatické styky a napätie vyústilo až do štvordňovej vojny. Dôvodom jej vypuknutia však neboli tri futbalové zápasy, ale spor štátov o salvádorských farmárov, ktorí sa sťahovali do Hondurasu, krajiny s viac ako päťkrát väčšou rozlohou. Roľníci z preľudneného Salvádora, tzv. „campesinos“, odchádzali, lebo mali málo pôdy, a aj tá bola prevažne kontrolovaná elitou.

Do konca 60. rokov sa do Hondurasu presťahovalo okolo 300-tisíc salvádorských roľníkov. Hondurasanom sa však nepáčilo, že im zaberajú pôdu a konkurujú na pracovnom trhu. V roku 1967 spravil Honduras pozemkovú reformu, ktorou sa ich snažil dostať naspäť do Salvádora.

Šťastní z prehry

V takejto napätej atmosfére na seba v stredoamerickej časti kvalifikácie na MS narazili ich futbalové reprezentácie. Pred prvým duelom v honduraskej Tegucigalpe nemohol salvádorský tím v hoteli zaspať, lebo ho domáci fanúšikovia celú noc budili skandovaním, hádzaním kameňov do okien, ohňostrojmi, trúbením z áut, a niektorí si dokonca priniesli aj plechy a sudy, do ktorých udierali palicami.

Salvádor prehral 0:1 a médiá informovali o samovražde 18-ročnej Amelie Bolañosovej, ktorá sa vraj preto zastrelila otcovou pištoľou. Noviny v Salvádore jej príbeh detailne rozoberali a využili to na vyvolanie nenávisti voči Hondurasu. Spomenul to aj poľský reportér Ryszard Kapuściński

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie