Denník N

Kittel nejazdí, Cavendisha nevzali, Greipel sa trápi. Čo je so staršou generáciou Saganových súperov?

Marcel Kittel zdoláva Petra Sagana. Foto - Dario Belingheri/ANSA via AP
Marcel Kittel zdoláva Petra Sagana. Foto – Dario Belingheri/ANSA via AP

Peter Sagan sa za osem rokov na Tour de France stretol v šprintoch s rôznymi súpermi. Od jeho prvých Tour sa však šprintérska konkurencia výrazne zmenila. Je vyrovnanejšia a plná nových mien ako Dylan Groenewegen, Caleb Ewan či Elia Viviani.

Ani jeden z nich však nedominuje tak ako ešte nedávno Mark Cavendish, André Greipel a Marcel Kittel. Všetci menovaní dokázali vyhrávať na Tour väčší počet etáp, čím miestami aspoň mierne zdramatizovali bodovaciu súťaž.

Na tohtoročnej Tour je z tejto staršej šprintérskej generácie len Greipel, ktorý zatiaľ nevybojoval výraznejší výsledok. Ani Cavendish s Kittelom svoje kariéry neukončili, ale prežívajú v nich kritické obdobie.

Čo sa stalo s dominantnou trojicou šprintérov?

Hviezda bez zmluvy

Najmladším z trojice výrazných šprintérskych osobností posledných rokov je Marcel Kittel. V 31 rokoch by mal byť stále schopný šprintovať na vysokej úrovni, ale v posledných dvoch sezónach zažil výrazný výkonnostný prepad.

Ešte v roku 2017 vyhral s tímom Quick-Step na Tour de France päť etáp. Po sezóne prešiel do tímu Kaťuša-Alpecin, v ktorom mal byť hlavnou hviezdou.

V priebehu sezóny 2018 však Nemec získal len dve víťazstvá, na Tour de France v 11. etape nestihol časový limit a zažil tvrdú kritiku od vlastného tímu.

„Platíme mu veľa peňazí, ale on

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Peter Sagan

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie