Denník N

Chceli viac kultúry – kúpili si starú električku a už dva roky v nej robia akcie

Foto – Robert Barca
Foto – Robert Barca

Partia mladých Bratislavčanov originálnym spôsobom oživila zanedbaný verejný priestor.

Pred bratislavskou tržnicou sa zbiehajú ľudia, čakajú pri výčape a sadajú si všade tam, kde je voľné miesto. Nič neobvyklé? Veď pred tržnicou to žije každý deň? To síce áno, ale reč nie je o Starej tržnici na Námestí SNP – ale o tej novej na Trnavskom mýte, ktorá už je medzičasom stará, pretože Stará bola celá vynovená, kým nová starne.

Na neveľkej asfaltovej ploche vedľa križovatky Krížnej a Legionárskej ulice pred dvoma rokmi dosadla vyradená električka Tatra T3, v ktorej dnes pravidelne hrajú muzikanti z nezávislej domácej i zahraničnej scény, čítajú sa básne, diskutuje sa a premietajú sa filmy.

Bolo ich jedenásť a vydražili električku

„Boli sme na pive a už dlhšie sme chceli vytvoriť vlastné miesto na stretávanie a platformu pre kultúru, ktorá nás bude baviť,“ hovorí Daniel Vadas, jeden z jedenástich „akcionárov“, ako sa pôvodní kupcovia a dnešní organizátori v jednom nazývajú.

Keď videli, že Dopravný podnik Bratislava v októbri 2016 v súťaži odpredával staré nepojazdné električky, rýchlo zorganizovali kamošov a v rámci občianskeho združenia UM sa aukcie zúčastnili. Vyvolávacia cena za staré T3-ky bola 300 eur, no nakoniec sa výsledná cena vyšplhala až na 850.

Koncerty prebiehajú v priestore pre cestujúcich. Na fotografii Új Bala. Foto – Robert Barca

To však bol len prvý krok. Ďalším bolo nájsť vhodné miesto. Pôvodne organizátori chceli, aby sa električka presunula na Tyršovo nábrežie. Tam však narazili na pomalý postup zo strany mestskej časti Petržalka. Radnica im robila zbytočné problémy,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie