Denník N

Erik Šille vytvoril obraz dnešnej doby. Nebude sa vám páčiť

Smeti patria do koša. Triviálne a pritom tak neuskutočniteľné. Každé mesto vyzerá tak, ako sa k nemu správame. Niekedy si to však v jeho veľkosti a svojej rýchlosti neuvedomujeme. Vznikla preto myšlienka zhmotniť našu ignoranciu a pripomenúť, aký je obraz našej doby.

Počas akcie Naše mesto zamestnanci Swiss Re a ďalší dobrovoľníci vyzbierali v Bratislave plastový odpad. Ten bol potom použitý pri výrobe „Obrazu doby, ktorý nechceme zachovať“. Autorom obrazu je slovenský umelec Erik Šille:

„Pri príprave tohto obrazu – asambláže som spočiatku uvažoval o tom, aký vlastne bude ten odpad a čo budú jeho limity v rámci farebnosti a rôznorodosti. Pri samotnej realizácii, po zoznámení s materiálom, som sa snažil využiť jeho farebnú škálu aj v jej trocha obmedzenej farebnosti. Zvolil som si nie veľmi komplikovanú formu a tematicky predostrel obraz topiacej sa emoji ikonky v mori odpadu s vlnou, ktorá v druhom pláne pôsobí aj ako topiace sa slnko. Je to síce isté klišé, ale zdalo sa mi to najucelenejšie v zmysle kampane.

Chcel som načrtnúť to, čo všetci vieme, že sa topíme vo vlastnom odpade a je nevyhnutné pristúpiť ku kritickej sebareflexii. Nemal som záujem byť nasilu moralizujúci v zobrazení.“

Obraz je umiestnený na Kamennom námestí v Bratislave. Jeho snahou je podnietiť súčasnú generáciu, aby sa stala „Re- generáciou“, ktorá si uvedomuje zodpovednosť za prostredie, v ktorom žije a svoj vplyv na klimatické zmeny.

Všetci sa máme pokúsiť o znovuzrodenie zodpovednosti. Každé ušetrené plastové vrecúško či darovaný kus oblečenia prispejú k redukcii odpadu. Ak aj vám záleží na našej planéte, svoju podporu môžete vyjadriť na www.re-generacia.sk.

Projekt pod záštitou mesta Bratislava vznikol vďaka spoločnosti Swiss Re, ktorá patrí medzi vedúce zaisťovne sveta. Jej prácou je spravovať rôzne riziká od kyberkriminality až po klimatické zmeny a už od 70. rokov upozorňuje na potrebu ochrany životného prostredia.

Za posledné roky sa jej podarilo znížiť spotrebu svojej energie o 30 % a uhlíkovú stopu o 50 %, čím sa snaží upozorniť, že začať treba vždy od seba.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Príroda

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie