Denník N

O kresťanskom liberalizme

Arcibiskup Trnavskej arcidiecézy Ján Orosch. Foto - TASR
Arcibiskup Trnavskej arcidiecézy Ján Orosch. Foto – TASR

Po páde totalitného režimu sa pojem slobody preniesol aj do náboženského myslenia. Takpovediac nanovo sa čítali a interpretovali niektoré biblické texty a náboženské posolstvá. „Ukázalo sa, že sloboda je akási brána, ktorou sa vstupuje dovnútra kresťanského domu,“ napísal popredný poľský teológ a filozof Józef Tischner.

Aj v sekulárnom prostredí bola nadobudnutá sloboda interpretovaná nielen ako výsledok zápasu za slobodu a  viacerých faktorov nutne vedúcich k zrúteniu komunistického režimu, ale popri tom aj ako dar. Dar, za ktorý ako spoločnosť nesieme zodpovednosť.

Avšak v cirkevných kruhoch čoskoro zavládla nedôvera k slobode. Dar slobody tu čoskoro začal naberať nádych bremena. Namiesto partnerského dialógu s moderným pluralitným svetom napokon nastúpilo obviňovanie. Sloboda bola zrazu vinná za všetko. Ba dokonca, ako to v poľských súvislostiach pripomenul Tischner, pomaly, nebadane sa vina slobody stala väčšou ako vina komunizmu. Obžaloba slobody bola odrazu väčšia ako obžaloba totalitného režimu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie