Denník N

Namiesto jedného tela zrazu hľadali tri. Záhada zmiznutého dievčaťa stále straší Vatikán

Emanuela Orlandiová. Foto - TASR/AP
Emanuela Orlandiová. Foto – TASR/AP

Pápež povolil pátranie po dievčati, ktoré sa stratilo v roku 1983 na ceste z hodiny hudby domov do Vatikánu. Jej zmiznutie spájali s pokusom o atentát na Jána Pavla II., s finančným škandálom Vatikánskej banky či s rímskym podsvetím.

Celý život si vyčíta, že ju neposlúchol. Emanuela svojho brata prosila, aby s ňou išiel na hodinu flauty, Pietro to však odmietol. Bolo príšerne teplo a jemu sa jednoducho nechcelo.

Nasledovala hádka a tresnutie dverami, ktorými 15-ročná Talianka už nikdy nevošla. Stratila sa v Ríme pred 36 rokmi a jej zmiznutie je stále jednou z najväčších záhad katolíckej cirkvi.

„Veľa ľudí hovorí, aby som to nechal tak, užíval si život, už na to nemyslel,“ povedal pre BBC jej starší brat Pietro. „Ale ja to nemôžem nechať tak. Nebudem mať pokoj, kým sa to nevyrieši.“

Emanuela Orlandiová sa stratila 22. júna 1983. Naposledy ju videli na autobusovej zástavke v centre Ríma. Od toho momentu akoby úplne zmizla.

Jej prípad vyvoláva mnoho špekulácií. Uniesli ju alebo zabili? Ak to tak bolo, kde je jej telo?

Posledné indície viedli k hrobom dvoch nemeckých princezien pochovaných v cintoríne za Bazilikou svätého Petra. Tie boli prázdne.

Neďaleko od nich však cez víkend našli kostru, ktorá môže patriť stratenej Talianke.

Záhadné správy po zmiznutí

Zmiznutie Emanuely Orlandiovej vzbudzovalo pozornosť pre zamestnanie jej otca, ktorý pracoval pre pápeža Jána Pavla II. Ercole Orlandi pritom len pokračoval v rodinnej tradícii, keď sa rovnako ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie