Denník N

Bol celoživotný demokrat, odmietal Slovenský štát i Stalina, hovorí o Milanovi Hodžovi jeho vnuk

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

John Palka hovorí o živote v emigrácii aj o svojom starom otcovi, československom premiérovi Milanovi Hodžovi, ktorý je jednou z prehliadaných postáv slovenských dejín.

John Palka, pôvodným menom Ján Milan Pálka, utiekol v roku 1949 s rodičmi z komunistického Československa do Spojených štátov. V Amerike vyštudoval, stal sa profesorom neurobiológie, v súčasnosti žije v Minnesote, kde sa angažuje v krajanských spolkoch.

V rozhovore pre Denník N hovorí o svojom živote aj o živote starého otca Milana Hodžu, ktorý sa ako prvý Slovák stal premiérom Československa. „Milan Hodža bol celoživotný demokrat, bol zásadný odporca diktatúr, či už Hitlerovej, alebo Stalinovej. Bol to človek, ktorý celý život bojoval za Slovensko a Československo,“ vraví Palka.

Ako vyzerá Slovensko z Minnesoty?

Vyzerá dobre, na Slovensko jazdím dosť často a na internete denne sledujem, čo sa na Slovensku deje. Zasiahla ma vlaňajšia vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, po nej ma však veľmi povzbudilo hnutie Za slušné Slovensko. Zdalo sa mi, že sa Slovensko prebudilo. Ľudia si uvedomili, že o hodnoty, ktoré získali počas Nežnej revolúcie, treba zápasiť.

A ako vyzerá slovenská politika? 

K slovenskej politike sa nerád vyjadrujem, keďže na Slovensku nežijem a nemám tam volebné právo. Poviem len toľko, že som bol rád, keď Slováci za prezidentku zvolili Zuzanu Čaputovú. Predstavuje veľkú nádej v slovenskej politike.

Vy ste zo Slovenska odišli ešte ako dieťa v roku 1949, keď ste mali desať rokov. Aké bolo Slovensko vtedy?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Československo

Rozhovory

Slovenský štát

Slovensko

Teraz najčítanejšie