Denník N

Cukrárka: Z 25-kilogramovej torty sa naje 180 ľudí. Robí sa týždeň, margarín v nej nemá čo hľadať

Katarína Tokovicsová. Foto - archív K. T.
Katarína Tokovicsová. Foto – archív K. T.

Katarína Tokovicsová zbiera v zahraničí ceny za ručne modelované jedlé kvety na tortách.

Čo rozhodlo, že skončíte s učiteľstvom a začnete piecť torty?

Asi to, že som fajnová a tvrdohlavá. Cudzie torty z cukrární mi nechutili. Keď mal syn prvé narodeniny, chcela som mať peknú tortu. Objednala som ju, ale vôbec nám nechutila. To bol rok 2008. Začala som teda piecť sama.

Vlastné torty mi síce chutili, ale nevedela som ich zdobiť. Poctivo som sledovala na internete, ako to má vyzerať, neustále som skúšala všetko možné, v snahe zlepšovať sa som išla aj na rôzne kurzy, až som sa nakoniec sama stala lektorkou v zdobení.

Zaujímavé je, že na prvý kurz, kam som sa prihlásila, ma nevzali. Lektorka mi povedala, že moje schopnosti sú na nízkej úrovni, že to nedám a mám sa prihlásiť na niečo jednoduchšie. Prihlásila som sa teda do Prahy a dala som to. Keď mi niekto povie, že na niečo nemám, cítim potrebu dokázať opak.

Kedy vás torty začali živiť?

Nejaký čas to trvalo. Že môžem ostať len pri tortách, som pochopila, keď som prestala zvládať naraz pečenie aj prácu v automobilke.

Odišli ste z postu učiteľky do automobilky? Z finančných dôvodov?

Samozrejme. Strávila som tam šesť rokov. Potom som sa bála ísť na voľnú nohu, ale už som to časovo nezvládala, tak som sa musela rozhodnúť. Zlom prišiel, keď ma jedna cukráreň v Bánovciach nad Bebravou oslovila, či by som jej ľuďom neurobila kurz. Necítila som sa na to, ale prehovorili ma. Do pol roka som z automobilky odišla a otvorila si živnosť.

Prečo vám nechutili cudzie torty?

Lebo ich plnky boli robené s margarínmi. Je to veľký problém. Mám rozmaznaný jazyk a nechutí mi to. Nedávno som bola na festivale vo Východnej, kde predávali vafle. Spýtala som sa, akú k nim majú šľahačku. Vraj rastlinnú. To sa predsa nedá jesť. Rastlinnú šľahačku používa mnoho cukrárok aj doma. Je lacná, liter stojí jedno euro.

Margaríny a rastlinné šľahačky sa teda používajú, lebo sú lacnejšie?

Áno, má to však aj druhý dôvod – torty s nimi vydržia dlhšie. Problém je, že nemajú takú chuť, ako keď sa použije živočíšne maslo a poctivá šľahačka, ktorá má aspoň 33 percent tuku. Osobne si kupujem ešte tučnejšiu v Rakúsku, má až 38 percent tuku. Mne osobne dokonca margarín smrdí, cítim ho v každom zákusku.

Zaujímavý je boom v pečení domácich tort na objednávku. Pred rokmi to tu nebolo, dnes nádherné torty ponúka množstvo šikovných ľudí, len v okolí Veľkého Krtíša ich poznám niekoľko, pričom majú toľko objednávok, že sa nezastavia. Čo sa stalo?

Ťažko povedať, ľudia zrejme začali hľadať kvalitu. Nechcú si kupovať hnusné priemyselne vyrábané torty v hypermarketoch, ale poctivé a reprezentatívne vyzerajúce výrobky s dobrou chuťou. Všimnite si, koľko ľudí sa takou tortou pochváli na Facebooku či Instagrame. Iná vec je, že ľudia stále idú primárne po cene.

Domáce torty nie sú práve lacné. Myslel som si, že zákazník rozumie, že vtedy platí nielen za suroviny a prácu, ale aj za nápad, kreativitu a vyhotovenie.

To ste potom jeden z mála, kto to takto berie. Denne sa stretávam s opakom. Svoje torty zdobím luxusnejšie, špecializujem sa na kvety, pričom jeden z tých náročnejších bežne vyrábam aj osem hodín. Spočítajte si, koľko kvetov je na torte. To potom aj niečo stojí.

Ľudia si prácu cukrárov nevážia, vnímajú to ako podradné remeslo. Chceli by krásnu tortu za pár eur, sú aj takí, čo by chceli tortu najlepšie do 20 eur s dvanástimi postavičkami alebo kvetmi. Je to bežná realita, s ktorou sa nestretávam len ja.

Chcela by som preto, aby si každá cukrárka začala vážiť svoju prácu. Je podhodnotená, spôsobujú si to však aj tortárky samy. Ak tortu, na ktorej pracovali 16 až 20 hodín, predajú za 50 eur, pričom náklady mali 30 eur, za dva a pol dňa práce zarobili 20 eur. Tak to tu funguje. Ľudia si na také ceny zvykli a potom sa stáva, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie