Denník N

Bol prvou britskou cyklistickou hviezdou. Po zmene pohlavia píše stĺpčeky ako Philippa Yorková

Britskí jazdci v posledných rokoch dominujú cestnej cyklistike. Vlani vyhrali všetky tri trojtýždňové preteky – Chris Froome Giro d´Italia, Geraint Thomas Tour de France a Simon Yates Vueltu a España.

Kedysi dávno však boli Briti medzi najlepšími výnimkou. Až kým sa neobjavil Robert Millar, ktorý sa stal prvou veľkou hviezdou britskej cyklistiky. V roku 1984 získal na Tour de France bodkovaný dres pre najlepšieho vrchára a celkovo skončil štvrtý.

V ďalších rokoch sa zaradil medzi najlepších jazdcov v kopcoch, aj keď celkového víťazstva sa na trojtýždňových pretekoch nikdy nedočkal. Po skončení kariéry sa dal na trénerstvo, nejaký čas bol novinárom a potom sa stal jednou z najväčších cyklistických záhad.

Žiadne ďalšie otázky

Millar bol vzorom pre mladšie generácie britských cyklistov, ale úplne sa vytratil z verejného života. Britský bulvár sa ho snažil vystopovať a v roku 2000 po prvý raz špekuloval, že cyklista podstúpil zmenu pohlavia.

Počas kariéry sa prezentoval svojskou povahou. Keď mu novinári kládli otázky, odpovedal asi takto: „Myslím si, že by ste sa mali pýtať iné otázky. Ani jeden z vás nejazdí Tour de France.“ Jednému z novinárov na Tour 1987 pri žiadosti o rozhovor rovno odkázal, nech sa po*ebe.

Vyrastal v Glasgowe a jeho prvý cyklistický tréner John Storrie si spomínal na spoločné tímové posedenia pri ohni. „Robert odišiel o pár metrov ďalej a založil si svoj vlastný oheň. Robil to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História Tour de France

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie