Denník N

Kotlebovský web Magazín1 šíri ďalší hoax. O násilníkovi z Číny napísal, že je migrant z Afganistanu

Kotlebovský web Magazín1.sk o brutálnom útoku v Číne napísal, že sa odohral v Holandsku.
Kotlebovský web Magazín1.sk o brutálnom útoku v Číne napísal, že sa odohral v Holandsku.

Útočník Wang z provincie Liao-ning sa pre tisíce Slovákov stal afganským migrantom v Holandsku. Web kotlebovca Mária Vidáka dezinterpretoval známe video z Číny.

Anonymný web Magazín1, ktorý propaguje Kotlebovu ĽSNS, rozšíril ďalší hoax. Ide o video z priemyselnej kamery, ktoré zachytáva brutálny útok muža na okoloidúcu ženu.

Na viac než minútu trvajúcom zábere vidieť násilníka, ako najprv päsťou zrazí na zem mladú ženu. Niekoľkokrát ju udrie a kopne do tváre. Nakoniec ju odtiahne mimo záberu kamery.

Web Magazín1 k záberom napísal, že pochádzajú z Holandska a že násilníkom je údajne migrant z Afganistanu. „Afganský migrant napadol nič netušiacu ženu. Najprv ju brutálne mlátil a potom ju znásilnil,“ napísal server v titulku. Zdroj týchto informácií v článku nijako nešpecifikoval.

Článok mal od utorka zhruba 500 zdieľaní na Facebooku, vďaka čomu ho mohli vidieť desaťtisíce Slovákov. Video v skutočnosti pochádza z Číny, čo sa dá zistiť už po krátkom „googlení“.

Podľa čínskych anglicky písaných médií je na ňom muž s menom Wang, ktorý takýmto spôsobom napadol mladú ženu, čo sa vracala v noci domov v meste Dalian.

Násilná udalosť sa stala 22. júna v provincii Liao-ning na severovýchode Číny. Sinológ Filip Šebok pre Denník N zistil, že zverejnenie týchto záberov vyvolalo v Číne ostré reakcie verejnosti. O prípade na pokračovanie informovali viaceré čínske médiá.

Polícia po niekoľkých dňoch podozrivého vypátrala a zatkla. „Poškodenú mal napadnúť pod vplyvom alkoholu po hádke s priateľkou,“ dodal Šebok, ktorý pôsobí na Stredoeurópskom inštitúte ázijských štúdií.

AKTUALIZÁCIA: Administrátor webu Magazín1 niekoľko hodín po publikovaní článku Denníka N svoj pôvodný text zmazal a napísal, že video pochádza z Číny.

Známy šíriteľ hoaxov

Za Magazínom1 stojí známy kotlebovec Mário Vidák. Web názvom aj dizajnom navodzuje dojem, že je to bežný spravodajský denník. Vďaka tomu ho zdieľajú aj ľudia, ktorí netušia, že v skutočnosti ide o propagandu pre Mariana Kotlebu.

Web funguje niekoľko mesiacov a stihol už rozšíriť niekoľko hoaxov. Začiatkom februára si s ďalším kotlebovským webom s názvom „Prehľad správ“ vymyslel, že Rómovia budú údajne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Slovensko

Teraz najčítanejšie