Denník N

Somálčania u nás žiť nemôžu, zmení sa to. Andrea a Mohamed konečne budú spolu

Ona je Slovenka, on zo Somálska. Manželmi sú už tri roky, no odkázaní sú len na čety. Slovensko neuznáva somálske cestovné doklady, a tak Somálčania nemajú šancu prísť sem legálne. Od novembra sa to má zmeniť.

Bolo to zhruba pred rokom, keď Andrea napísala do Denníka N. Prosila o pomoc. Nevedela, ako si poradiť v situácii, v ktorej sa ocitli s manželom Mohamedom zo Somálska. Odvtedy sa jej prípadu ujala aj ombudsmanka Mária Patakyová, ktorá potvrdila, že v tomto prípade sú porušované základné ľudské práva a slobody.

Nielen Mohameda, ale všetkých občanov Somálska, ktorí by sa pokúsili legálnou cestou prísť na Slovensko. Nemôžu, pretože za súčasných podmienok nemajú možnosť požiadať o akúkoľvek formu pobytu u nás.

Dôvod? Slovensko, tak ako približne polovica ďalších európskych krajín, neuznáva somálske cestovné doklady. A to je podmienka na udelenie víz i posúdenie žiadostí o pobyt.

Manželia na diaľku

Na tento problém narazili pred rokom aj Andrea s Mohamedom. Manželmi sú tri roky. Svadbu mali v Malajzii, kde on študoval imunológiu. Po skončení školy sa rozhodli pre spoločný život na Slovensku, a tak začali pred rokom zariaďovať jeho príchod.

Mohamed dostal vízum koncom júla 2018. Zaplatili letenku a v auguste mal priletieť na Slovensko, kde by požiadal o trvalý pobyt z dôvodu zlúčenia rodiny. Z jeho príchodu napokon nič nebolo, pretože desať dní po udelení víz naši úradníci rozhodli, že mu víza neudeľujú. Až dodatočne si uvedomili, že je zo Somálska a ich cestovné doklady neuznávame.

A tak sú manželia odkázaní len na každodenné telefonáty a čety. Andrea žije na Slovensku, Mohamed zasa v Malajzii, kde má prácu a bez problémov tam žije aj so somálskym pasom. Celý ten rok sa Andrea snaží aktívne situáciu riešiť. Písala ombudsmanke, ale aj ministerstvu vnútra, pod ktoré spadá hraničná a cudzinecká polícia či ministerstvo zahraničných vecí.

Konečne nádej

Ešte pred pár dňami to vyzeralo na nekonečné čakanie. No aktuálna správa z policajného prezídia dáva manželskému páru nádej, že sa konečne stretnú na Slovensku. Život v Somálsku je vzhľadom na stále chaotické pomery v krajine len ťažko predstaviteľný.

„Od novembra 2019 bude Slovenská republika uznávať e-cestovné pasy Somálska, model 2014, vydávané od roku 2014,“ napísala hovorkyňa prezídia Denisa Baloghová. Staršie modelové rady cestovných pasov Somálska nebude Slovensko považovať za platné.

„Je to veľmi dobrá správa, dúfam, že to naozaj urobia a že zasa nezmenia názor,“ reagovala na informáciu z prezídia Andrea. Potvrdila, že Mohamedov pas bol vydaný asi pred dvomi rokmi, čiže by to mal byť nový model.

„Konečne máme aspoň nejakú nádej. Hádam to všetko dobre dopadne a čoskoro budeme spolu, aj keď by Mohamed prišiel najskôr koncom roka. Obaja dúfame, že naše trápenie bude mať šťastný koniec,“ dodala.

Rozhodnutiu Úradu hraničnej a cudzineckej polície predchádzalo viac ako polročné posudzovanie vzoru elektronického pasu Somálska z roku 2014. Úradníci skúmali, či sú v súlade s medzinárodnou normou. Andrea s Mohamedom len čítali správy o tom, ako sa stále posudzuje pas.

Po najnovšom rozhodnutí potrvajú ešte niekoľko mesiacov formality. Zmena nášho postoja sa musí vyznačiť v zozname cestovných dokladov, ktoré oprávňujú držiteľa na prekročenie hraníc. Ide o celoeurópsky zoznam, kde je uvedené, ktorý typ cestovných dokladov konkrétne štáty Európskej únie uznávajú.

Porušovali ich práva

Prípadom Andrey a Mohameda sa zaoberala aj verejná ochrankyňa práv. Upozornila nielen na to, že štát porušuje práva manželov. Úrad ombudsmanky zanalyzoval, ako sa k podobným prípadom stavajú v iných európskych štátoch, ktoré rovnako ako Slovensko neuznávajú somálske pasy.

Problém so somálskymi pasmi nespočíva v tom, že by hrozilo ich falšovanie. Naopak, obsahujú prepracované bezpečnostné prvky. Problém je v dôveryhodnosti údajov v pasoch. Somálsko je už dlho v občianskej vojne, v krajine neexistujú spoľahlivé archívy. Údaje v dokumentoch vychádzajú len z informácií, ktoré im žiadatelia poskytnú. A to vníma Únia ako bezpečnostné riziko.

Patakyovej úradníci zistili, že na rozdiel od Slovenska sú európske štáty, ktoré „aktívne pristupujú k riešeniu situácie somálskych občanov s cieľom dosiahnuť zlúčenie rodiny“. Ombudsmanka pripomínala, že v tomto naša krajina zaostáva, a navrhovala riešenie. Buď aby Somálčania cestovali na takzvané laissez-passer, či cestovné doklady pre cudzincov, alebo sa môžme vydať cestou Veľkej Británie, ktorá vydáva víza na jednotný formát formulárov.

Nie je to po prvý raz

Prípad zmiešaného slovensko-somálskeho manželského páru nie je jediným, o ktorý sa zaujímala ombudsmanka. Zaoberala sa aj situáciou Michaely a Banarasa, ktorý pochádza z Iránu. Aj oni si zažili, aké to je vybavovať si pobyt u nás a naraziť na cudzineckú políciu.

Až keď sa Patakyová začala na ich prípad pýtať, polícia sa rozhýbala. Pár dnes už žije spoločne na Slovensku, no ombudsmanka musela ešte predtým skonštatovať viaceré porušenie ich práv.

Michaela vyjadrenia ombudsmanky vnímala ako istú formu satisfakcie. „Ale to, čo som musela prežiť len vďaka tomu, ako to na Slovensku funguje, ma stále znechucuje,“ reagovala na správu od Patakyovej. V tomto prípade zažila odmietanie nielen slovenská manželka, ale aj úradníci od ombudsmanky. Pracovníci cudzineckej polície im nechceli spočiatku sprístupniť všetky informácie.

„Fakt, že polícia, ktorá má chrániť práva občana, ich porušuje a ani inštitúcia, akou je úrad ombudsmana na Slovensku, u nej nepochodí, je výsmech. Myslím si, že prípadov takých ‚Banarasov‘ je a bude ešte veľa,“ dodala Michaela.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie