Denník N

Deti na lacnejších bicykloch sú motivovanejšie, časom prevalcujú rovesníkov, hovorí cyklistický tréner

Ilustračné foto: N - Peter Kováč
Ilustračné foto: N – Peter Kováč

BRANISLAV KARAS je cyklistickým trénerom mládeže v klube VELOSVET cycling team Prievidza. Na starosti má deti vo veku od šesť do dvanásť rokov, aj staršie deti v juniorských kategóriách. V zimnej sezóne trénuje deti aj lyžovanie. 

Čo by mali zvažovať rodičia, ktorí chcú prihlásiť svoje dieťa na cyklistiku?

Ako v každom športovom krúžku, aj tu by mali zvážiť, či to naozaj chce dieťa a nie rodič, keďže na Slovensku máme saganomániu. Vďaka Saganovi vznikol cyklistický ošiaľ, v posledných piatich rokoch to veľmi cítiť. Peter Zánický organizuje po celom Slovensku Detskú tour Petra Sagana, na ktorej to mnohí rodičia preháňajú – tlačia deti k pretekaniu a trénovaniu. K dieťaťu by mali pristupovať veľmi citlivo a sledovať, či ho cyklistika napĺňa.

Akými zásadami sa riadite pri trénovaní najmladších detí?

Nesnažíme sa ich hnať k disciplíne a trénovaniu, to príde v juniorských kategóriách. Podľa mojej osobnej filozofie by sa deti mali predovšetkým zabávať, nájsť si kolektív a kamarátov, čo ich bude automaticky ťahať k tréningom. Tie sa snažíme vytvárať tak, aby som videl, že z nich deti majú radosť. Samozrejme, základom je správna komunikácia, či už s dieťaťom, alebo s rodičmi.

Ak chcú ísť rodičia s deťmi na tréning, majú u vás tú možnosť?

Ak je to úplne nový rodič, dávam možnosť, aby priebeh tréningu alebo jeho časť videl. Citlivo ich však upozorním, že ide o zásah do tréningu. Veľmi to vidieť v zime na lyžiach – keď je rodič prítomný, dieťa to svojím spôsobom zneužíva a poľavuje v koncentrácii. Ak tam rodič nie je, dieťa má väčší rešpekt a viac sa naučí.

Aký bicykel odporúčate pre najmladších cyklistov?

Práve pri výbere bicykla sú niektorí rodičia zmätení. Snažím sa im poradiť, že pri detských bicykloch ide najmä o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Radíme športovcom

Rozhovory

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie