Denník N

Najväčším porazeným bude Putin. Ukrajinu čakajú ďalšie voľby, ktoré ovládne Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj hneď vo svojom prvom prejave rozpustil ukrajinský parlament. Foto - TASR/AP
Volodymyr Zelenskyj hneď vo svojom prvom prejave rozpustil ukrajinský parlament. Foto – TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj očakáva v nedeľných parlamentných voľbách ďalšie veľké víťazstvo.

Volodymyr Zelenskyj začal ako ukrajinský prezident zostra. Keď sa pred dvoma mesiacmi oficiálne stal hlavou štátu, parlamentu hneď oznámil, že ho rozpúšťa.

Išlo o odvážny a kontroverzný krok, ktorý však z jeho uhla pohľadu dával veľký zmysel. V ukrajinskom politickom systéme sa moc delí medzi prezidenta a parlament. Na to, aby mohol efektívne vládnuť, preto prezident potrebuje poslancov, ktorí sú naklonení jeho agende.

Zelenskému sa nechcelo čakať do októbra, keď mali prebehnúť riadne parlamentné voľby. Pár dní pred predčasnými voľbami, ktoré budú v nedeľu, sa ukazuje, že Zelenskému vyšiel plán vyhnúť sa poklesu popularity a klesajúcemu nadšeniu jeho priaznivcov.

Zelenského strana Sluha ľudu – strana, ktorá vznikla len nedávno a dnes nemá žiadnych poslancov – môže podľa prieskumov získať okolo 45 percent hlasov.

Ani to však nemusí ukrajinskému prezidentovi zaručiť pohodlné vládnutie.

Až teraz sa uvidí, čo dokáže

Skutočná éra prezidenta Zelenského sa začne až po nedeľných voľbách. S parlamentom, kde bude najviac poslancov práve z jeho strany, bude mať šancu na to, aby dokázal, že svoje sľuby myslí vážne.

„Po 21. júli bude všetka zodpovednosť na Zelenskom. Čas už nebude na jeho strane. Bude musieť začať prinášať výsledky a zlepšiť to, ako na Ukrajine funguje vláda,“ napísal pre Euractiv analytik Carnegie Endowment for International Peace Balázs Jarábik.

Prezidentova strana sa pri skladaní kandidátky do volieb rozhodla zvoliť radikálny prístup – nechce

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Volodymyr Zelenskyj

Svet

Teraz najčítanejšie