Denník N

Dotlačte Londýn k novému referendu o brexite, lobuje služobne najstarší britský europoslanec

Bill Newton Dunn. Foto - Flickr/Liberal Democrats
Bill Newton Dunn. Foto – Flickr/Liberal Democrats

Britský europoslanec za Liberálnych demokratov Bill Newton Dunn verí, že žiaden brexit napokon nebude.

Ako jediný aktuálny člen Európskeho parlamentu sedel Bill Newton Dunn (77) v jeho úplne prvej riadne zvolenej plenárke v roku 1979. Štyri roky predtým Briti drvivou väčšinou v domácom referende podporili zotrvanie v Európskom hospodárskom spoločenstve. Proeurópsku kampaň viedla jeho vtedajšia šéfka, líderka konzervatívcov Margaret Thatcherová. Neskôr sama zmenila rétoriku a v strane začali silnieť euroskeptické hlasy.

Newton Dunn preto v roku 2000 prešiel k Liberálnym demokratom a v ich tričku získal mandát aj v tohtoročných voľbách do EP.

V Štrasburgu ste pred štyridsiatimi rokmi sedeli medzi prvými europoslancami, ale ak dôjde k brexitu, budete zároveň na zozname historicky posledných europoslancov z Británie. Aký je to pocit?

Musím zdôrazniť, že podľa mňa brexit nebude. Zastavia a zrušia ho, aj keď nás to bude doma ešte stáť veľa úsilia a agónie. Je to veľmi zaujímavá situácia a vnímam to ako veľké privilégium, že som tu mohol byť úplne na začiatku a teoreticky aj na konci. Európsky parlament sa kompletne zmenil, ale stále je to veľmi vzrušujúce miesto, možno ešte viac než na začiatku, keď tu boli poslanci len z deviatich členských štátov.

Počas úvodnej schôdze začiatkom júla ste so straníckymi kolegami prišli do sály v žltých tričkách s nápisom STOP brexit. Dá sa zabrániť brexitu cez Európsky parlament?

Áno, aj toto svedčí o tom, ako sa veci zmenili. Kedysi by sa do štrasburského pléna nikto nedostavil inak než v obleku a s kravatou. Teraz je to oveľa menej formálne, dokonca tam kolegyne vidíte dojčiť svoje bábätká. Naše tričká v žltej farbe liberálnych demokratov boli spontánnou reakciou na správu, že Strana brexitu Nigela Faragea plánuje nejakým gestom upútať pozornosť pred kamerami BBC. Takže kým oni sa otočili chrbtom, my sme na svojich tričkách upozorňovali, že neveríme v brexit a budeme proti nemu bojovať.

Môžete cez europarlament zabrániť tomu, aby sa u vás doma naplnil výsledok platného referenda?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veľká Británia a brexit

Svet

Teraz najčítanejšie