Denník N

Tour, 11. deň: Chcel so Saganom bojovať o zelený dres, teraz mu dobrovoľne prenechal body

Michael Matthews, víťaz bodovacej súťaže na Tour de France pred dvomi rokmi. Foto - tasr/ap
Michael Matthews, víťaz bodovacej súťaže na Tour de France pred dvomi rokmi. Foto – tasr/ap

Prvý: Caleb Ewan. Druhý: Dylan Groenewegen. Tretí: Elia Viviani. Štvrtý: Peter Sagan.

A kde je Michael Matthews, ich najväčší konkurent v boji o zelený dres?

V stredajšej jedenástej etape Tour de France z Albi do Toulouse obsadil tento Austrálčan 74. miesto. Ešte pár sto metrov pred cieľom bol na prvej pozícii, ale to len preto, že rozbiehal špurt svojmu tímovému kolegovi Ceesovi Bolovi. Ten skončil ôsmy, stále však lepšie ako napríklad Alexander Kristoff či Mike Teunissen.

Matthewsovi ešte dnes ráno patrilo v bodovacej súťaži druhé miesto za Petrom Saganom, ale jeho tím Sunweb rozhodol, že Matthews odstúpi z boja o zelený dres. Ak by totiž bol tesne za Saganom, Bora-Hansgrohe by ho nepustila do únikov, z ktorých sa chce teraz pokúsiť vyhrať etapu.

„Nechal som nejaké body na prémii aj v cieli Petrovi, takže by som mal byť mimo hry o zelený dres a môžem sa zamerať na etapy a úniky,“ hovoril v cieli pre Eurosport, cituje ho Cyclingnews.

„Na zelený dres som stále myslel. Tím nechcel, aby som sa naň zameriaval, pretože sme prišli po etapy, ale nikdy som sa ho nechcel vzdať len tak. Je ťažké to prehltnúť, každý chcel vidieť súboj medzi mnou a Saganom až do Paríža. Je smola, že som v prvom týždni nemal lepšie šprinty, bol som príliš vzadu. Teraz sme v tejto situácii. V šprinte sme podporovali Ceesa a urobili sme preňho to najlepšie, čo sme vedeli,“ povedal Matthews.

Od začiatku Tour na Matthewsovi vidno veľkú frustráciu. Tím Sunweb naňho v záveroch etáp viackrát pracoval, no ani raz sa mu nepodarilo zvíťaziť. Najbližšie k tomu bol v tretej etape, keď skončil druhý, potom ešte obsadil dvakrát štvrté a raz šieste miesto.

Za tým, že sa mu v záveroch etáp nedarí, nie je len jeho znížená výkonnosť. Ako to už v cyklistike býva, je to o prioritách.

Aj keď Matthews

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Peter Sagan

Tour de France

Komentáre, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie