Denník N

Spýtajte sa ľudí, akú ulicu chcú, a nebuďte prekvapení, že nechcú len parkovať

Panenská ulica v Bratislave počas Dobrého trhu v septembri 2018. Foto - Marek Jančúch
Panenská ulica v Bratislave počas Dobrého trhu v septembri 2018. Foto – Marek Jančúch

Bratislava má prvý manuál verejných priestorov, ktorý jednotne určuje, ako má vyzerať sedem ulíc v okolí Panenskej.

Keď sa desiatich ľudí v jednom dome spýtate, ako by mala vyzerať ich nová fasáda, je veľmi pravdepodobné, že prídete skôr k patovej situácii, než k zhode.

Predstava, že by čosi podobné mohlo fungovať na mierke celej ulice, ba dokonca niekoľkých ulíc, sa preto na prvý pohľad javí ako nemožná.

V okolí Panenskej ulice v Bratislave sa zhodu nájsť podarilo. Je to prvá lokalita hlavného mesta, ktorá má manuál verejných priestorov. Koncom júna ho schválili staromestskí poslanci a vychádza práve z požiadaviek a názorov ľudí, ktorí tu žijú.

„Je to veľký krok pre Panenskú a malý krok pre Bratislavu,“ hovorí architekt Ľudovít Urban a autor manuálu. Za úspechom vidí hlavne dlhodobé pôsobenie občianskeho združenia Punkt v tejto lokalite a tiež rozhodnutie Starého Mesta investovať do nej.

„Nejde len o samotné schválenie manuálu, ale aj o to, že spôsob, akým sa to stalo, sa môže rozšíriť ako pozitívna vlna, a to je ešte dôležitejšie.“

Prvý schválený manuál verejných priestorov v Bratislave rieši zobrazené územie, v poslednej aktualizácii bola vynechaná Svoradova ulica. Foto – ateliér URBAN

Prvý Dobrý trh uzatvoril Panenskú ulicu pre autá pred deviatimi rokmi, posledné dva sa už trh rozšíril aj na Podjavorinskú ulicu a aktivita združenia PUNKT smeruje k systémovým zmenám. Foto – Marek Jančúch

Organizátorom Dobrého trhu nešlo iba o to, urobiť raz ročne jednu akciu. S obyvateľmi štvrte sa pravidelne stretávali a chceli vedieť ich názory a podnety. Foto – Marek Jančúch

Illah van Oijen zo združenia Punkt a architekt Ľudovít Urban, autor manuálu na jednom zo susedských piknikov, kde s lokálnou komunitou hovoria o návrhu. Foto – Marek Jančúch

Čo manuál vlastne znamená

Manuál tvorby verejných priestorov je vo svete štandardným nástrojom na to, aby mesto vyzeralo a fungovalo na základe jednotných pravidiel.

Bežne rieši to, aká bude šírka chodníkov a cesty pre autá, či a kde budú na uliciach cyklotrasy, kde budú rásť stromy, ako bude vyzerať osvetlenie, smetné koše a lavičky, ale aj také zdanlivé detaily ako to, či budú chodníky z dlažby alebo kameňa a aké konkrétne stromy by mali na ulici vysadiť.

Ide o množstvo technických údajov, ktoré po ich sčítaní vytvoria charakter ulíc a vo väčšej mierke aj charakter celého mesta.

Keď takéto pravidlá existujú, potom sa nestane napríklad to, že na jednej ulici – napríklad na zrekonštruovanej Štúrovej ulici – nájdete desať druhov rôznej dlažby, ktorá nemá nič spoločné s okolitými ulicami. Alebo by sa nestalo, že Židovská ulica dostane absolútne nevhodný a nebezpečný typ dlažby, ktorú je potrebné po pár mesiacoch vymeniť, ako sa to stalo počas predošlého vedenia Starého Mesta Radoslavom Števčíkom.

Na Slovensku má dosiaľ schválený manuál verejných priestorov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Kultúra

Teraz najčítanejšie