Denník N

Kde sú najlepšie pôrodnice? V Trenčíne, bratislavskom Ružinove a Humennom

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Už ani v jednej pôrodnici nebolo vlani viac cisárskych rezov ako prirodzených pôrodov.

Ak by dnes platili pravidlá, ktoré majú byť realitou v roku 2030, pôrodnice v Revúcej, Snine, Kráľovskom Chlmci, Myjave či Brezne by neexistovali. Neurobili totiž vlani dostatok pôrodov.

Diskutovaná reforma nemocníc má okrem iného zaviesť aj minimálne počty výkonov, ktoré jednotlivé oddelenia majú urobiť. Podľa toho by každá pôrodnica mala do roku 2030 robiť aspoň 640 pôrodov ročne.

Menej ako toto číslo mali vlani aj pôrodnice v Humennom, Topoľčanoch či Partizánskom. Tieto pôrodnice tak nemajú podľa autorov rebríčka veľkú perspektívu.

Čím viac výkonov sa totiž na oddelení urobí, tým s ním má personál väčšie skúsenosti a je pre pacienta, v tomto prípade pre rodiacu ženu, bezpečnejší.

„Keď pôrodnica má 200 pôrodov ročne, tak to nie je ani jeden pôrod denne. Nejde nám o počty, ale v takomto prípade personál nie je vycvičený,“ povedal Miroslav Borovský, ktorý šéfuje pôrodnici v bratislavskej Petržalke. Je zároveň aj hlavným odborníkom ministerstva zdravotníctva pre pôrodníctvo.

Celkovo bolo vlani na Slovensku viac ako 56-tisíc pôrodov. Je to o takmer tisíc pôrodov menej ako v roku 2017. V priemere pripadá na jednu pôrodnicu 1 107 pôrodov za rok.

V počtoch pôrodov sa jednotlivé pôrodnice líšia. Rovnako ako vlani bolo najmenej pôrodov v Revúcej – 242, najviac v Bratislavskej Petržalke, konkrétne na Antolskej – 3239.

Rebríček hodnotí pôrodnice podľa spokojnosti matiek, kde v dotazníkoch odpovedajú na 14 otázok, ale aj podľa expertných kritérií, pri ktorých poradie ovplyvňuje 14 kritérií, medzi nimi napríklad počet pôrodov, cisárskych rezov, perinatálna úmrtnosť či možnosť vybrať si pri pôrode polohu.

Každá piata matka odchádza bez podpory v dojčení

Najskôr sa pozrieme na to, ako hodnotili pôrodnice matky. Sprievodca pôrodnicami im položil v online dotazníkoch 14 otázok. Od vlaňajšieho augusta po koniec mája tohto roku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Pôrody

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie