Denník N

Robot sa naučil vtipkovať o utečencoch a neznášať Kisku – a začal zbierať naozajstné lajky

Umelý troll píše to, čo doňho vložíte. Dokáže presvedčivo nenávidieť Rómov aj vytvárať statusy Ľuboša Blahu.

Daniel Andrejko je ukážkový nahnevaný diskutér s názorom.

Keď narazí na len trochu kontroverznú tému, neodolá a pripojí nenávistný komentár. Spoľahlivo ho vytočia utečenci, Rómovia či učiteľské platy, nevynechá príležitosť vynadať Kiskovi, nejestvuje téma, kam by nezatiahol Kotlebu.

Jeho prejav je košatý, emotívny, nechýbajú odkazy na konšpiračné weby. Interpunkciu ani gramatiku neuznáva. Používa veľké písmená a veľa, veľa výkričníkov. Vyzerá byť nahnevaný na celý svet a niekedy pôsobí, že neudrží myšlienku.

„KOTLEBA, TO BB A NÁSRADNE OČKOVANIE JE KOTLEBA !!!!!!! Od voľba a polovicu a zaviedol nas urcite vyskusali so zbranit asi nie sme 2010?!“, rozohnil sa napríklad.

Hoci Daniel Andrejko vedie čulú existenciu na sieti, kde zbiera lajky a je členom viacerých facebookových skupín, je to chatbot a nie živý človek. Nenávistný obsah tvorí automaticky.

Konverzačný robot sa všetko sám naučil pomocou nástrojov umelej inteligencie, aj keď v jeho prípade hovorme skôr o umelej neinteligencii.

Statusy Ľuboša Blahu

„Umelá neinteligencia je dlhodobý projekt, ktorý využíva služby umelej inteligencie, aby generovala neinteligentný obsah. Nie je to nič náročné, zvládnete to na domácom počítači,“ hovorí Samuel Szabó, ktorý umelého hejtera vytvoril.

Szabó je známy ako hudobník, pesničkár a performer, hovorí si Samčo, brat dážďoviek. Za svoju experimentálnu hudbu získal cenu Radio_Head Award, pozornosť však venuje množstvu ďalších projektov.

Jedným z nich je Umelá neinteligencia, ktorá sa dá považovať za performanciu na internete.

Szabó naprogramoval rôzne typy robotov. Každý z nich vie robiť niečo iné. Jeden píše patetickú vlasteneckú poéziu, druhý tvorí texty v štýle neonacistických kapiel, ďalší chrlí motivačné citáty či šteklivé erotické poviedky. Doterajší vrchol tohto projektu sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Kultúra

Teraz najčítanejšie