Denník N

Imigrant je športovým idolom Grécka, no občianstvo dostal až vďaka basketbalu

Foto - tasr/ap
Foto – tasr/ap

Nemal čo jesť. Jeho rodičia emigrovali z Nigérie do Grécka, ale dlho si nedokázali nájsť prácu. Na živobytie si privyrábali rôznymi spôsobmi, pomáhali im aj ich deti. Predávali falošné hodinky a slnečné okuliare na gréckych uliciach.

Antetokounmpovci bývali v nebezpečnej štvrti Atén a boli terčom rasistických urážok.

Dnes je Giannis Antetokounmpo (211 cm) vzorom pre grécku mládež a hovoria o ňom ako o jednom zo športových symbolov Grécka.

Svojej adoptívnej krajine robí dobré meno, v zámorskej NBA sa stal v uplynulej sezóne najužitočnejším hráčom (MVP).

V roku 2013 ho však zástupca gréckej krajnej pravice Nikolaos Michaloliakos z hnutia Zlatý úsvit prirovnal k šimpanzovi a navrhol, aby jeho a jeho rodičov premiestnili do imigrantského centra. „Ak dáte šimpanzovi v ZOO banán a vlajku, je Grékom?“ pýtal sa.

Tieto dva míľniky rámcujú príbeh hviezdneho basketbalistu, ktorého rodičia emigrovali z Nigérie v roku 1991. Giannis sa narodil o tri roky neskôr v Aténach a má štyroch bratov.

Sme Gréci aj Nigérijčania

„Niekedy sme mali prázdnu chladničku. Boli dni, keď sa nám nepodarilo predať dostatok vecí a nemali sme sa ako nakŕmiť,“ povedal v roku 2013 pre The New York Times.

„Moji rodičia boli v krajine nelegálne, nemohli veriť nikomu. Preto boli takmer stále nervózni. Stačilo, aby sa sused sťažoval, že sme hluční a prišli by policajti, ktorí by od nich chceli papiere. Boli sme preto dosť uzavretí,“ cituje Giannisa Sports Illustrated.

Nechýbalo veľa a mladík by do Ameriky odchádzal ako Afričan, nie ako Európan. Predtým, ako odcestoval do New Yorku kvôli draftu, mu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie