Denník N

Monika Flašíková-Beňová: Vláda s SNS by mi prekážala menej ako s KDH

Monika Flašíková Beňová. Foto N – Vladimír Šimíček
Monika Flašíková Beňová. Foto N – Vladimír Šimíček

Europoslankyňa Smeru Monika Flašíková-Beňová hovorí, že premiér Fico aj minister Kaliňák robia z úbohých utečencov teroristov. Morálnou povinnosťou je pritom podľa nej im pomôcť. Za garáže na Bratislavskom hrade berie na seba zodpovednosť za tú časť Smeru, ktorá o tom rozhodla.

Tento týždeň ste na svoj Facebook napísali, že minister Draxler je nekompetentný. Status ste už zmazali, prečo?

Komunikovala som s iným kolegom, ktorý mal naňho iný názor. Páčilo sa mi, ako pekne sa ho zastal. Niežeby som si to dnes už nemyslela, ale existuje iný spôsob, ako sa dajú tieto veci vyjadriť. Nechala som sa vtedy uniesť a napísala som to.

To sa vám na Facebooku stáva často.

Mne sa to stáva. Zrejme ste si všimli, že poslanci Európskeho parlamentu nie sú veľmi médiami vyhľadávaní na rozhovory. Pre mňa je Facebook médiom, cez ktoré sa snažím prezentovať svoje postoje. Presne tak ako v bežnom živote sú veci, ktoré si rozmyslíte, a keď si ich rozmyslíte, tak ich odtiaľ stiahnete.

Kto z kolegov vás presvedčil, aby ste tak urobili?

Peťo Kažimír. To, čo mi napísal, bolo veľmi ľudské, vôbec to nestaval na stranícku líniu.

Prečo si teda o Draxlerovi myslíte, že je nekompetentný?

Peťo Kažimír mal pravdu v tom, že ak mám pocit, že pán Draxler nerobí niečo správne, tak bude rád, ak mu to poviem osobne. Som presvedčená, že školstvo je pre túto krajinu strašne dôležité. Mám isté výhrady voči tomu, ako sa to nerobí a mohlo by sa.

Video: Ja by som u Putina za Slovan nelobovala

 

Myslíte si, že Robert Fico mal ísť na oslavy 70. výročia konca druhej svetovej vojny do Moskvy?

Myslím si, že všetci európski politici tam mali ísť. Výročie nespájam s Vladimirom Putinom. Že momentálne je ruským prezidentom a jeho politika k Ukrajine nie je taká, ako by sme si v Európskej únii predstavovali, neznamená, že nemáme vzdať hold ľuďom, ktorí za nás viedli víťaznú vojnu. Pre mňa je to veľmi citlivá téma.

Prečo?

Môj starý otec bol partizán, časť mojej rodiny má židovské korene.

Bolo podľa vás v poriadku aj to, že Robert Fico bol nedávno v Moskve opäť na oficiálnej návšteve?

Druhá návšteva bola dlho plánovaná a mala skôr hospodársko-ekonomický rozmer. V politike pôsobia dva typy politikov. Idealisti môjho typu a racionálni politici typu Roberta Fica. Robert Fico, zrejme správne, považuje Ruskú federáciu za možného silného hospodárskeho partnera.

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Návšteva sa udiala po tom, ako Rusko vytvorilo zoznam 89 nežiaducich osôb z EÚ. Prečo si myslíte, že na zozname nebol nikto zo Slovenska?

K zoznamom z jednej alebo druhej strany mám odmietavý vzťah, pretože sa mi to zdá príliš osobné. Vôbec to nerieši daný stav. Môžeme si o Putinovej politike myslieť čokoľvek a ja si o nej nerobím žiadnu ilúziu, naozaj Putin vo veľa veciach zlyhal, ale je to krajina taká, aká je. Keď prídem do kongresu, tiež im nehovorím, že majú zrušiť trest smrti, pretože by to bolo úplne zbytočné. Rusko je krajina, s ktorou EÚ potrebuje mať hospodárske a ekonomické väzby. Môžu to rôzni ľudia vidieť rôzne, ale cítia to tak aj politici z väčších krajín.

Nebol zoznam dôvodom na odmietnutie návštevy?

Bola dlhodobo dohodnutá. Keď tu bol minister Lavrov na oslavách konca druhej svetovej vojny, už vtedy sa pripravovali jej detaily. Váš vzťah voči premiérovi môže byť akýkoľvek, ale ja som premiéra osobne počula, čo povedal Lavrovovi, počula som, ako stojí za všetkými rozhodnutiami EÚ, preto to možno nevidím až tak dramaticky ako niektorí iní. Premiér Fico sa k všetkým rozhodnutiam EÚ prihlásil veľmi jednoznačne.

Čo povedal?

Nemám dôvod vám to rozprávať, ale bola som pri tom osobne a počula som ho to povedať. Predstavy o jeho patetickom vzťahu k Putinovi sú trošku pomýlené.

Takže bol aj kritický?

Bol kritický a bol veľmi jednoznačne na strane EÚ.

Prečo je na rokovaní kritický a na tlačovej besede nie?

To sa musíte spýtať pána premiéra.

Kvôli prieskumom verejnej mienky?

Nemyslím si, že prieskumy sú niečo, čo by ho znepokojovalo.

Naozaj?

Poznám Roberta Fica šestnásť rokov a vypracoval sa na politika, ktorý momentálne na Slovensku nemá konkurenciu. Nemá strach z prieskumov. Samozrejme, ako každý politik chce mať čo najväčšiu podporu, ale že by sa potil kvôli prieskumom, to nemôžem povedať.

Ako inak si vysvetliť, že vy hovoríte o tom, ako bol k Lavrovovi kritický, a verejne to vôbec nepovedal?

K samotnej diplomacii patrí aj to, že hoci niečo na stretnutí s politikom poviete, nemusíte s tým hneď utekať na tlačovú konferenciu.

Video: Prijať utečencov je naša civilizačná povinnosť

Niekoľko desiatok osobností spísalo kvôli tejto návšteve Moskvy výzvu premiérovi, v ktorej okrem iného píšu, že „Robert Fico a s ním aj celá Slovenská republika sa ocitli na zozname ruských pritakávačov a vazalov, už za vlády Vladimíra Mečiara sa ukázalo, že Slovensko nemôže byť krajinou s jednou tvárou obrátenou do budúcnosti civilizovaného sveta a druhou smerujúcou do komunistickej minulosti“. Aj to, čo hovoríte, môže vyvolať tento dojem. Je v poriadku, že Fico na verejnosti nevystupuje k Rusku kriticky?

Myslím, že niekoľkokrát kriticky vystúpil. Práve naopak, keď som hovorila, že EÚ by mala brať do úvahy výsledok referenda na Kryme, on bol prvý, ktorý mi povedal: Monča, nechaj to tak, nerozprávajme si takéto veci, lebo dôležité je, aký bude všeobecný postoj EÚ. Na druhej strane, Robert Fico je osobnosť, robí svoje vlastné rozhodnutia. Prirovnávanie ho k Mečiarovi považujem za neschopnosť opozície voči nemu bojovať. Nie je v tom sám, do Ruskej federácie chodili na hospodársko-ekonomické stretnutia aj iní politici.

Teraz tam už dlho nikto nebol.

To je pravda, ale príde čas, keď tam zase niekto pôjde. Naše hospodárske vzťahy s Ruskou federáciou sú pre nás asi dôležitejšie ako pre nejakú inú krajinu.

Pýtal sa vás niekto v Bruseli na Ficovu návštevu?

Nikto.

Súhlasili ste s tým, akým spôsobom predseda Európskeho parlamentu ako reakciu na zoznam osôb obmedzil prístup pracovníkom ruského veľvyslanectva na rokovania parlamentu?

Áno. Je to adekvátna odpoveď.

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Robert Fico aj Robert Kaliňák prezentujú utečencov, ktorých by mohlo Slovensko prijať, iba ako možných teroristov a odmietajú tento typ pomoci. Vy máte opačný názor. Prečo?

Ak vás ktokoľvek požiada o pomoc, pretože v jeho krajine hrozí, že ho zabijú, je vašou civilizačnou aj morálnou povinnosťou pomôcť. Ak je to jeden človek, tak jednému, ak ich je tisíc, tak tisícu. V tomto prípade sú to desiatky tisíc ľudí, ktorí utekajú zo svojich krajín a viažu sa na nich aj medzinárodné dohovory, napríklad o ochrane vojnových utečencov. Ak všetci títo ľudia prídu do Talianska a do Grécka, tieto dve krajiny už nemajú kapacitu sa o nich postarať. Tak, ako je našou výhodou čerpať finančné zdroje z EÚ, tak máme aj isté povinnosti a našou povinnosťou je partnerom pomôcť. Prekáža mi, že celá téma bola zbulvarizovaná a zhysterizovaná a títo úbohí ľudia sa začali predávať ako možní teroristi. Je obrovský omyl, že takáto diskusia vôbec bola pripustená. Dostala som množstvo nenávistných listov, ale aj veľmi pekný list od ženy zo Somálska, ktorá tu žije päť rokov. To preváži všetkých tých možno až sto náckov, ktorí mi písali.

Prečo dostávate tých listov toľko?

Sedemdesiat percent Slovákov videlo živého černocha iba Ibrahima Maigu. Urobte prieskum, či Slováci vedia, kde je Sýria. Vidia len príšerné fotografie, ktoré púšťajú na internet rôzne xenofóbne a rasistické „pobudy“, čo sa takto snažia verejnú mienku dostať do štádia, v ktorom sa nachádza. Ľudia sú potom vydesení. Mojou úlohou ako politika je snažiť sa aj prostredníctvom médií tieto informácie uviesť na pravú mieru.

Dosah médií je oveľa menší, ako keby sa utečencov zastal premiér alebo prezident. Nemal by zodpovedný politik v takejto téme ísť aj proti prieskumu verejnej mienky?

Opäť sme v rovine, že sú politici, ktorí sú idealisti, kam v dobrom priraďujem seba, a potom sú politici veľkých rozhodnutí ako premiér Fico alebo pán minister Kaliňák, ktorí majú iný názor. Prekáža mi, že vinu za rozhodnutie o kľúči o prerozdelení utečencov dali na Európsky parlament. V pondelok máme mimoriadne zasadnutie výboru pred samotným hlasovaním v pléne, kde ideme meniť rozpočet, aby sme mohli vyčleniť viac zdrojov na pomoc utečencom. No zásadné rozhodnutie urobí Rada. Parlament má len konzultačnú úlohu. Pán minister Kaliňák môže na Rade povedať, ako si predstavuje testovanie každého jedného utečenca, či je náchylný na terorizmus alebo nie.

Pán minister Kaliňák hovorí, že to je skoro nemožné. Že utečenec povie, že má dvadsať, a pritom má štyridsať. Že nepovie pravé meno a že hoci bude desať rokov žiť slušný život, aj tak to nakoniec môže byť terorista.

Možno keby sa každý jeden politik na to pozrel tak, že keby jeho žena, mama, syn sa ocitli v krajine, ktorá by im mohla zachrániť život, možno by sa vyjadrovali v prospech pomoci ľahšie.

Snažili ste sa o tom s pánom Kaliňákom alebo Ficom hovoriť?

Nemala som príležitosť sa s nimi stretnúť.

Nie je tento ich postoj zlyhaním?

Slovensko sa veľmi neposunulo, odkedy som prišla v roku 2002 do parlamentu a zamietli mi schválenie antidiskriminačného zákona. Ani pri referende tu nebola žiadna väčšia strana, ktorá by povedala, že „to sa vážne ideme baviť o ľudských právach našich kamarátov a spoluobčanov?“ Možno by to lepšie vedeli zodpovedať sociológovia. Niekedy sa vážne zamýšľam nad tým, či to, že už dvanásty rok pôsobím v EÚ, nemá vplyv na to, že nedokážem pochopiť, prečo sa naša krajina neposúva ďalej. Západná Európa sa s multikulturalizmom zžila už pred desiatkami rokov. My sme s tým nikdy neboli konfrontovaní.

Smeru zrejme trochu aj vyhovuje, že má niekoho ako vy, kto prezentuje aj tento typ názoru. No váš vplyv v strane je nulový. Nemáte s tým vnútorný problém a vidíte nejakú šancu, že sa Smer v tomto zmení?

Málokomu sa podarí byť vo funkcii, kde má obrovský vplyv a môže robiť veľké rozhodnutia. V každej profesii sú aj ľudia, ktorí robia svoje malé rozhodnutia a deklarujú svoje postoje. V každom povolaní je dôležité, aby ste mali pocit, že ste urobili maximum. Ja ho mám. Áno, už sa ma viackrát ľudia pýtali, či sa cítim komfortne, ale v zmysle svojho idealizmu som presvedčená, že keď odídem a prestanem o tom hovoriť, kto iný to bude robiť.

Ako si myslíte, že bude vyzerať vláda po voľbách?

Do volieb sa môže udiať ešte veľa vecí. Smer bude mať ambíciu znovu vytvoriť vládu a sám.

Myslíte si, že sa to môže podariť, napríklad aj po kauze Váhostav?

Môže sa to podariť, ak ponuka z druhej strany bude taká mizerná ako je. „Najúspešnejším“ pravicovým politikom tohto štvorročného obdobia je Pavol Frešo. Pre svoju podporu na župana dokázal získať všetky pravicové strany a po tom, čo sa ním stal, im všetkým ukázal prostredný prst a navrhol si kandidáta na NKÚ.

Je v poriadku, ako Smer vyvodil zodpovednosť v kauze nákupu CT voči Pavlovi Paškovi a Renáte Zmajkovičovej? Paška je podpredseda strany, moderuje snem, Zmajkovičová krajská predsedníčka.

Politická zodpovednosť bola vyvodená voči Renáte Zmajkovičovej a Zuzane Zvolenskej. Obe tvrdili, že o prípade nemali vedomosť a nemali ani možnosť do prípadu vstúpiť. V tomto kontexte to vnímam ako dostatočné.

Mali by byť  znovu na kandidátke strany?

Ja o tom nerozhodujem. Tí, čo o tom budú rozhodovať, musia zvážiť všetky výhody aj nevýhody, lebo ľudia nakoniec budú posudzovať, kto na kandidátke je. Nechala by som to aj na ich vlastné rozhodnutie.

Myslíte si, že Smer by mal ísť do vlády s SNS?

Po vláde, ktorá tu bola v rokoch 2006 – 2010, si myslím, že to nebude medzinárodná katastrofa. Keď Európa dokázala stráviť vládu so SNS a s HZDS, tak so SNS ju už určite strávi. Mne by menej prekážala vláda so SNS ako s KDH. SNS je veľmi tvárna strana, ktorá nemá takých výrazných politikov, čo by dokázali vniesť toľko negatívnych emócií ako KDH.

Ak hovoríte o témach týkajúcich sa sexuálnych menšín, tak v tomto sú si tieto strany rovné.

Nehovorím a ani si nemyslím, že sú si v tom rovné. KDH má oveľa väčší vplyv a používalo úplne iné prostriedky na to, aby na jednu z menšín útočilo. Pre mňa je KDH absolútne nedôveryhodná strana. Netvrdím, že SNS je dôveryhodná, ale SNS pod Dankom ešte nikto nemá otestovanú.

Ale z toho, ako sa pán Danko a jemu blízki ľudia správali v minulosti, vyplýva, že z hľadiska možného kradnutia by nemusela nastať žiadna zmena oproti tomu, keď stranu viedol Ján Slota.

Prečo sa ideme rozprávať o vládnutí z hľadiska prípadného kradnutia? Ja takto budúcu vládu vôbec nevnímam. Nemyslím si, že práve KDH je zárukou toho, že vo vláde takéto procesy nebudú.

Súhlasíte s tým, aby na Bratislavskom hrade boli garáže?

Ako Bratislavčanka s tým rozhodne nesúhlasím a musí to pochopiť aj pán predseda parlamentu z Banskej Bystrice. Nie je to dobré rozhodnutie, mohli sme postupovať inak. Beriem na seba zodpovednosť za tú časť Smeru, ktorá o tom rozhodla.

Neuvažovali ste nad tým, že tento rozhovor neposkytnete?

Ani sekundu. Do vášho vzťahu s Robertom Ficom nebudem vstupovať. Pár mesiacov pred voľbami je situácia trochu preexponovaná. Viem, že pre vás je ťažké si predstaviť, ako sa ten minister každé ráno zobudí a opäť si prečíta, poviem to nadnesene, že keby sa nenarodil, tak by sa nič nestalo. Schytali ste to aj za tých ostatných. Myslím, že vám komunikácia s vládou ani nechýba.

Určite chýba.

Ja si myslím, že sa vám tento vzťah celkom páči a pestujete si ho. Nie je to štandardné, ale ani niektorí ľudia z vašej redakcie nekonali vždy štandardne a oni to takto jednoducho vyhodnotili.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie