Denník N

Facebooková libra: bublina alebo úsvit novej svetovej meny?

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Finančné inovácie nemôžeme odmietať len preto, že sú to inovácie. Ale keď si kúpime nové auto, okrem motora by sme mali skontrolovať aj brzdy.

Autor je ekonóm, Prognostický ústav SAV

Facebook oznámil svoj úmysel vytvoriť do roku 2020 novú globálnu menu: libru. Bude výlučne elektronická, rýchla, stabilná a všadeprítomná. Prečo chce Facebook založiť novú svetovú menu? Ako vždy, o peniaze ide až v prvom rade. V posledných rokoch rastie počet nových klientov sociálnej siete pomalšie. Treba hľadať nový biznis. Na Facebook sa každý deň „naloguje“ 1,6 miliardy používateľov. Predstavme si, že každý z nich urobí transakciu za 1 dolár. Ročný obrat by predstavoval 584 miliárd dolárov. Čím viac sa libra bude používať, k tým zaujímavejším obratom sa dostaneme.

Facebook argumentuje inak: klasické bankovníctvo je zastarané a nepružné. Transakcie trvajú dlho a účtujú sa za ne poplatky. Banky neotvoria účet hocikomu. Na svete je 1,7 miliardy ľudí bez prístupu k bankovým službám. Nová mena a s ňou aj platobný styk bude prístupný úplne pre každého. Všetky transakcie v novej mene budú realizované technológiou blockchain. Vďaka nej budú platby bezpečné a veľmi rýchle. Miesto dní a hodín budú trvať pár sekúnd.

Dedičný a smrteľný hriech libry

Blockchainová technológia nie je žiadnou novinkou. Už dnes sú na nej založené stovky kryptomien. Najznámejší je samozrejme bitcoin. Ten je generovaný elektronickými procesmi, ktoré určujú konečný počet „vyťažených“ bitcoinov. Produkcia bitcoinov je mimochodom energeticky náročná. Ročná spotreba elektriny činí 67 miliárd kilowatthodín. Toľko spotrebuje za rok Česká republika. Vysoká je teda aj produkcia kysličníka uhličitého.

Facebooková libra bude fungovať inak. Bude pozostávať z koša už existujúcich svetových mien. Určite dolára a eura, možno aj jenu a juanu. Nič nebude treba vyrábať. Cena bitcoinu sa extrémne mení. Kurz libry voči košu mien bude omnoho stabilnejší. Novú menu nebude spravovať Facebook, ale nezávislé združenie veľkých finančných firiem, Libra Association. Členmi sú napríklad spoločnosti platobných kariet MasterCard a Visa, platobná platforma PayPal, a tiež digitálne platformy ako Uber a eBay, Názov „libra“ nie je odvodený z britskej libry (ktorej anglický názov je „pound“), ale asociuje sa s rímskou jednotkou váhy.

Vyznávači bitcoinu nad librou samozrejme ohŕňajú nos. Libra nie je pravou kryptomenou nezávislou od vlád a centrálnych bánk. Dedičným a smrteľným hriechom libry je, že pozostáva z koša oficiálnych mien. Jej aktívami sú tzv. fiat peniaze, čiže peniaze s núteným obehom. V oficiálnych menách sú teda nepriamo zahrnuté vládne dlhopisy, pokladničné poukážky a toxické smeti nekryté zlatom – alebo elektronickými záznamami v blockchaine.

Napriek námietkam vyznávačov blockchainu na nápade s librou niečo je. Išlo by o významnú finančnú inováciu. No zostáva vyjasniť zopár drobných technických detailov.

Celosvetový problém za pár sekúnd

Libra bude krytá košom svetových mien. To znie solídne. Keď si budete chcieť vytiahnuť peniaze zo svojho librového účtu, de facto si vytiahnete kokteil dolárov, eur či jenov prebalených do libry. Je starosťou Facebooku, odkiaľ tie eurá a doláre vytiahne. No predsa z banky, nie? A hneď je to prvý háčik. V dobrých časoch Facebook samozrejme nebude mať problém

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie