Denník N

Armstrongov tímový kolega začal dopovať, lebo cítil sociálny tlak ako na strednej škole

Vauthersa jazdci dvíhajú na ruky po tom, ako jeho tím Garmin Cervelo vyhral tímovú časovku na Tour de France 2011. Foto - tasr/ap
Vauthersa jazdci dvíhajú na ruky po tom, ako jeho tím Garmin Cervelo vyhral tímovú časovku na Tour de France 2011. Foto – tasr/ap

Christophe Bassons, o ktorom sme písali tu, bol ojedinelý prípad cyklistu. Odmietol dopovať uprostred najväčšej dopingovej éry, aj keď vedel, že mu to znemožní bojovať o víťazstvá.

O tom, že nedopuje (a všetci ostatní áno) nemlčal, na čo pelotón zareagoval tým, že ho vypudil. Bassons ukončil kariéru po tom, ako sa ho protivníci počas pretekov snažili vytlačiť do priekopy.

Bežnejšie však boli prípady cyklistov, ktorí prišli do profesionálneho pelotónu s ideálni o tom, ako sa stanú slávnymi bez podvádzania, no neskôr tlaku podľahli.

Jedným z nich bol aj Lance Armstrong, symbol dopingovej éry. Cyklista, ktorému dodatočne odobrali sedem víťazstiev na Tour de France (1999 – 2005).

V roku 1995 jazdil na chvoste pelotónu, elitní jazdci sa mu počas každého stúpania vzdialili, vtedy ich nazýval „podvádzajúcimi bastardmi, ktorí zničili cyklistiku“.

„Potom začal rozprávať o tom, ako UCI (Medzinárodná cyklistická únia, pozn.) a antidopingové inštitúcie musia niečo vymyslieť, kým sa im problém nevymkne z rúk,“ spomína vo svojej autobiografii Jonathan Vaughters, bývalý Armstrongov tímový kolega.

V titule s názvom One-Way Ticket: Nine Lives on Two Wheel, čiže Jednosmerný lístok: Deväť životov na dvoch kolesách sa následne posúva o tri roky ďalej. Je na Vuelte 1998, kde si pred ním Armstrong demonštratívne pichne do žily hormón EPO.

Armstrong je jedným z cyklistov, ktorí podľahli tlaku, o ktorom hovorí aj Vaughters. Má s tým vlastnú skúsenosť, dávnejšie sa priznal, že dopoval v rokoch 1996 až 2002.

„Jeho rozprávanie o tejto časti jeho kariéry ilustruje, ako niekto, kto je vytrvalo antidopingový, v priebehu rokov stratí morálne presvedčenie a spraví niečo, o čom kdesi hlboko vie, že nie je správne,“ píše Fred Dreier z portálu Velonews.

Vaughters na TEDx v roku 2011:

Ako stredoškolská jedáleň

Dreier tvrdí, že iní dopingoví hriešnici opisujú rozhodnutie podvádzať ako vopred premyslené, Vaughters však ukazuje inú psychológiu.

Po príchode z rodných USA prirovnáva európsky pelotón k stredoškolskej jedálni. Ten obraz asi nie je náhodný, keďže

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História Tour de France

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie