Denník N

Rakovinový konsenzus v dnešnom spolitizovanom Washingtone

Americký generál Dwight D. Eisenhower 6. júna 1944 pred vylodením spojencov v Normandii. Foto - TASR/AP
Americký generál Dwight D. Eisenhower 6. júna 1944 pred vylodením spojencov v Normandii. Foto – TASR/AP

Pentagón rastie a rastie napríklad na úkor diplomacie. Prečo sa demokrati a republikáni zhodujú práve na tomto?

Autor je americký novinár a politológ.
Článok uverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Často počúvame, že v dnešných polarizovaných časoch majú republikáni a demokrati rozdielny názor na takmer všetko. Lenže skutočným škandálom je to, na čom sa o obe strany zhodnú. Najlepším príkladom môže byť rozpočet ministerstva obrany.

Minulý týždeň demokratmi ovládaná snemovňa reprezentantov, o ktorej republikáni hovoria, že je plná radikálov, odhlasovala budúcoročný obranný rozpočet vo výške 733 miliárd dolárov. Republikáni sú nahnevaní, pretože podobne ako prezident Trump chceli na obranu rovno trištvrte bilióna.

Inými slovami, čo sa týka najväčšej (viac ako polovičnej) položky spomedzi nepovinných výdavkov, demokratov a republikánov delí 2,3 percenta. To je v dnešnom Washingtone rakovinový konsenzus.

Premrhané peniaze

Americký obranný rozpočet sa vymkol spod kontroly, chýba mu strategická koherencia a rozumná správa, je ničivo nehospodárny, no napriek tomu sa večne zväčšuje. Minulý rok sa Pentagón po štvrťstoročí odporu konečne podrobil auditu, ktorý prebehol v skutočne pentagónskom štýle, pretože stál 400 miliónov dolárov. Väčšina súčastí amerických ozbrojených síl – pozemná armáda, námorníctvo, letectvo i „mariňáci“ – sa ukázala ako neefektívna. „Nikdy sme nečakali, že prejdeme,“ priznal vtedajší námestník ministra Patrick Shanahan.

Úrad špeciálneho inšpektora, ktorý skúmal výdavky na program rekonštrukcie Afganistanu, zistil zbytočné výdavky vo výške 15,5 miliardy. Lenže to skúmal len 53 z celkových 126 miliárd dolárov určených na rekonštrukciu Afganistanu v roku 2017. V liste z minulého roka hlavný inšpektor napísal: „Pravdepodobne sme odkryli len časť celkových zbytočných výdavkov, podvodov, zneužívania peňazí a výdavkov, ktoré nakoniec vyšli navnivoč.“

Keď sa pozrieme na výdavky mimo bojových oblastí, nájdeme tam príklady záchodových dosiek po 14-tisíc dolárov, poháre v cene 1280 dolárov za kus (áno, za kus) alebo 4,6 milióna za jedlá z krabov a homárov. Pamätáte sa, keď Bushov a Obamov minister obrany Robert Gates povedal, že Pentagón má vo vojenských kapelách toľko ľudí, ako má ministerstvo zahraničia úradníkov v zahraničných misiách? Tak na tom sa dodnes nič nezmenilo.

Dôležitejšie sú hrozby ako percento

Donald Trump o sebe tvrdí, že je šikovným podnikateľom. No jeho vzťah k Pentagónu pripomína zhovievavého rodiča. „Milujeme a potrebujeme naše vojsko a dali sme mu všetko – i viac,“ tvítoval minulý rok. Čo sa týka výdavkov na obranu, od racionality má ďaleko. Naopak, keď ide o obranu, jednoducho rozbil prasiatko, kým výdavky takmer každej inej vládnej agentúry sa snaží škrtať. Pentagón je pritom fiškálne najnezodpovednejšou súčasťou vlády. No republikáni na to odpovedajú tak, že mu chcú prihodiť ešte viac.

Na oveľa hlbšie nebezpečenstvo však upozornila Jessica Tuchmanová Mathewsová v úžasnej eseji

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie