Denník N

Zlatý hlas z Prahy, božský Kája, národný umelec. Kto bol vlastne Karel Gott?

Suvenírová eurobankovka s nulovou hodnotou vyšla v limitovanon náklade a okamžite sa vypredala. Foto - penize.cz
Suvenírová eurobankovka s nulovou hodnotou vyšla v limitovanon náklade a okamžite sa vypredala. Foto – penize.cz

V noci na stredu 2. októbra zomrel Karel Gott. Prečítajte si profil, ktorý sme vydali v júli pri príležitosti 80. narodenín speváka.

„Přepočítal jsem svoje dny / a zjistil, že mi jich ještě pár zbývá / a nic nekončí, dokud se zpívá… Plný sály a moje sny / jako by mi dvacet bylo / a mé štěstí se naštěstí / jen jednou unavilo,“ spieva v piesni »Ta pravá«, podľa ktorej nazval vlaňajší album. Karel Gott odolal rakovine a s kariérou ešte neplánoval skoncovať.

K tohtoročným osemdesiatinám si nechal napísať rodinný duet. V klipe vidíme starnúceho elegána v koženej bunde spievať s 12-ročnou dcérou, mladou kapelou a so sláčikovým kvartetom.

Na rozdiel od sedemdesiatky, ktorú oslávil v najväčšej koncertnej sále v Prahe s účasťou takmer všetkých zásadných postáv českého aj slovenského šoubiznisu, teraz to bolo omnoho skromnejšie. Ale na jeho pozícii najväčšej popovej hviezdy, ktorá kedy vzišla z Československa, to nič nemení. Bol ňou už od 60. rokov. Ako je to možné? Odpovedí je niekoľko.

Hudba a hlas

„Jeho zotrvačnou slušnosťou je neklamať, byť vďačný, nekradnúť, nekopať do mŕtvych a pracovať. Keď od neho televízia v januári 1989 chcela, aby odsúdil palachovských demonštrantov, odmietol. Rovnako v lete nepodpísal petíciu Několik vět, lebo by mu to ohrozilo jeho päťdesiatiny. To je jednoducho Gott

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Karel Gott

Kultúra

Teraz najčítanejšie