Denník N

Sme dnes odkázaní na vôľu úradníkov. LGBT rodiny hovoria, ako sa im žije na Slovensku

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ako žijú? Čo by chceli zmeniť a s akými reakciami sa stretávajú? Hovoria o tom štyria homosexuálni rodičia.

Všetci hovoria, že žena má volanie po dieťati silnejšie ako muž. Že jej tikajú biologické hodiny. Ak to tak je, asi som žena. Takto začína svoje rozprávanie David Vaníček. Bývalý novinár so svojím manželom Michalom vychováva v Česku dve dcéry, dvojičky.

Vedľa Davida sedia na pódiu pred bratislavskou Novou Cvernovkou tri ženy. Aj ony spolu s partnerkami vychovávajú svoje deti. Moderátorka sa ich pýta, prečo sa rozhodli hovoriť o svojej rodine a prísť tak o časť súkromia. Zhodujú sa, že ak o tom hovoriť nebudú, nič sa nezmení a im či ďalším párom sa bude na Slovensku žiť ťažko. „Je smutné, že musíme ukazovať svoje súkromie,“ hovorí David.

Diskusia je súčasťou Pride týždňa, počas ktorého prebiehajú diskusie a akcie. Končí sa v sobotu na Dúhovom Pride, ktorý bude od 15. hodiny v Bratislave.

Na dieťa sa pripravovali tri a pol roka

Vaníček je na pódiu jediný muž. Pre gejov je zložitejšie mať dieťa ako pre lesby, čo ukazuje aj jeho príbeh. „Všetci vám hovoria, že dvaja muži nemôžu byť rodina, ale ľudia by to nemali vzdať.“ Na dieťa sa pripravovali 3 a pol roka a stálo ich to všetky úspory.

Peniaze potrebovali na lekárov, ale aj na právny servis. Sumu prirovnáva k tomu, že si mohol kúpiť dom.

Keď sa chceli stať rodičmi, išli do Spojených štátov, kde je legálna náhradná matka. Prvý pokus otehotnieť nevyšiel. Na druhýkrát použili lekári dve embryá – vajíčka boli od rovnakej darkyne a jedno embryo oplodnila spermia Davida a druhé jeho manžela. Náhradná matka otehotnela a porodila dvojičky. Každé dieťa má iného biologického otca.

O živote svojej rodiny hovorí David vo videách na YouTube a Instagrame.

O tom, aká bola cesta k dieťaťu, hovorili vo štvrtok večer aj tri ženy.

Agnes Lovecká so svojou partnerkou začali uvažovať o dieťati, keď boli spolu šesť rokov. Dnes vychovávajú dvoch synov – jeden má 2,5 roka a druhý deväť mesiacov. Jedného porodila Agnes, druhého jej partnerka.

Starší občas prichádza na pódium za mamou, sadne si jej na kolená. Cesta k ich rodine bola dlhá a sama hovorí, že bola plná veľkých rozhodnutí. „Mali sme túžbu urobiť to legálne, vedeli sme, že sa to dá v rámci sivej zóny, ale túžili sme, aby to bolo oficiálne,“ povedala. Lovecká pôsobí v skupine Živé kvety a produkuje víno Slobodné vinárstvo.

A ako to prebiehalo? Išli na kliniku v Rakúsku,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

LGBTI+

Slovensko

Teraz najčítanejšie