Denník N

Na Dúhový Pride prišlo rekordných 10-tisíc ľudí, na pochod Hrdí na rodinu Danko s Kollárom

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Dúhový pochod prebehol pokojne, aj keď v meste boli desiatky prívržencov Kotlebovej ĽSNS. Na pochod Hrdí na rodinu prišlo zhruba 500 ľudí.

Pred vstupom na Hviezdoslavovo námestie v Bratislave boli závory. Každého, kto chcel prejsť, skontrolovali, pozreli, či nemá v taške nejaké nebezpečné predmety. Na námestí sa už tesne pred začiatkom deviateho ročníka Dúhového Pridu zhromažďovali stovky ľudí.

Vo vzduchu boli dúhové vlajky, matka s deťmi v kočíku mala dúhové ponožky, na námestí bolo mnoho mladých ľudí, ale dorazili aj starší, často vo farebnom oblečení.

„Stavajme mosty, nie stožiare,“ odkazoval transparentom jeden z účastníkov Dúhového pochodu na stožiar, ktorý stavia Andrej Danko pred Národnou radou.

Na Dúhový Pride prišlo v sobotu rekordne veľa ľudí. „Je nás tu vyše 10-tisíc,“ hovorili organizátori tesne predtým, ako sa sprievod pohol na pochod mestom. Bolo to viac, ako očakávali, na Pride toľko ľudí podľa nich ešte nikdy neprišlo.

Ombudsmanka Patakyová prišla opäť

Na podujatí po roku opäť vystúpila verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. Hovorila na ňom napriek tomu, že ju vlani kritizovala SNS a žiadala jej odchod z funkcie pre podporu LGBTI komunity.

Ombudsmanka po roku skonštatovala, že čo sa týka práv LGBTI ľudí, nič sa nezmenilo. „Staviame sa k tomu tak, že tieto problémy prehliadame,“ povedala. Na Slovensku sme sa podľa nej nepustili do serióznej diskusie, ako by sme tieto otázky a vzťahy mali riešiť. „Riešime, či vôbec ich máme riešiť. Odpoveď je áno.“

Spoločnosť by mala podľa nej rešpektovať ľudí s inou sexuálnou orientáciou, lebo je to prirodzené a je to ich vrodená danosť. Mali by sme podľa Patakyovej prestať tieto osoby prehliadať a mali by sme ich začať vidieť, lebo si v právach máme byť rovní.

„Slovenská spoločnosť sa zvykne označovať za spoločnosť, ktorá stojí na tradíciách. Volanie párov po tom, aby bol ich vzťah uznaný a ochraňovaný, predstavuje tú najkonzervatívnejšiu hodnotu, akú si vieme predstaviť,“ povedala Patakyová.

Verí, že už budúci rok, keď sa jej opýtajú, či sa niečo zmenilo, bude môcť povedať, že áno. Ak sa však k riešeniu vzťahov párov rovnakého pohlavia budeme stavať tak, že nie je čo riešiť, budeme ľudí stavať proti sebe, povedala. „A tak budeme zvyšovať nervozitu v spoločnosti.“

Foto N – Vladimír Šimíček

Vyzývajú politikov, aby ich nezneužívali

Organizátori Dúhového Pridu zverejnili aj výzvu pre politikov. V nej ich vyzývajú, aby nezneužívali tému LGBTI ľudí. Žiadajú, aby sa v predvolebných kampaniach zdržali nenávistných prejavov voči LGBT ľuďom. „Namiesto hľadania a presadzovania riešení problémov, ktoré trápia všetkých ľudí na Slovensku, však politická reprezentácia zneužíva tému práv LGBT ľudí ako nástroj politického boja a rozdeľovania spoločnosti,“ píšu organizátori vo výzve.

Druhou požiadavkou je, aby mohli páry rovnakého pohlavia uzavrieť štátom akceptovaný zväzok.

LGBT ľudia sú podľa organizátorov vyčleňovaní ako niekto, kto nezdieľa rovnaké hodnoty a morálku ako väčšina a kto ohrozuje rodinu ako inštitúciu či dokonca vlastné deti. „Neustále sa tak opakujú tie najzraňujúcejšie predsudky o tejto menšine, ktoré v súčasnosti už šíria nielen predstavitelia extrémistických, ale aj štandardných politických strán,“ napísali vo výzve.

Už celá generácia LGBTI ľudí podľa vyhlásenia vyrastá s tým, že o ich súkromnom a rodinnom živote sa vedie politická diskusia. „Politici sa celé desaťročia hádajú o tom, či majú právo vybrať si svojho partnera, založiť rodinu a vychovávať svoje deti,“ napísali organizátori.

Upozorňujú, že nikomu z väčšiny by sa nepáčilo, keby uznanie jeho rodinného stavu záviselo od vôle politikov, štátu či cirkví. „Vytvorenie všeobecného právneho rámca, ktorý umožní uplatniť základné práva aj ľuďom tvoriacim rozmanité typy rodín, by nemalo závisieť od osobného názoru, presvedčenia, liberálneho či konzervatívneho zmýšľania politika, ktorý má oprávnenie navrhovať a prijímať zákony.“

Andrej Danko sa víta s účastníčkou pochodu Hrdí na rodinu. Foto – TASR

Politici na oboch stranách

Na Dúhový Pride neprišiel žiadny z najvyšších ústavných činiteľov. Na pódiu vystúpil primátor Bratislavy Matúš Vallo, medzi účastníkmi bola europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová či Natália Blahová zo SaS, ale aj mnoho členov Progresívneho Slovenska.

Len kúsok od Pridu sa začal o pol hodiny skôr pochod konzervatívnych kresťanov Hrdí na rodinu. Prišlo naň zhruba 500 ľudí. Zúčastnil sa ho predseda parlamentu a SNS Andrej Danko a viacerí poslanci jeho strany, medzi nimi Tibor Bernaťák či Anton Hrnko.

Na konzervatívny pochod prišiel aj šéf Sme rodina Boris Kollár či poslanec Kotlebovej ĽSNS Stanislav Drobný.

Danko na Hrdí na rodinu nevystúpil verejne, odpovedal však na novinárske otázky. „Netajím sa tým, že mám blízko k cirkvi,“ povedal. „Dnes som tu preto, lebo sa niekedy nemôžem pozerať, ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

LGBTI+

Slovensko

Teraz najčítanejšie