Denník N

Tour, 14. deň: Šialená etapa zlomila aj šampióna. Tour de France sa po rokoch konečne mení

Geraint Thomas sa trápi na Tourmalete. (AP Photo/ Thibault Camus)
Geraint Thomas sa trápi na Tourmalete. (AP Photo/ Thibault Camus)

Peter Sagan sa ocitol v nezvyčajnej pozícii.

Štrnásta etapa Tour de France sa končila cieľovým stúpaním na ikonický kopec Col du Tourmalet. Išlo o prvé stúpanie najvyššej kategórie (Hors catégorie) na tohtoročnej Tour.

Peter Sagan podľa predpokladov nemal patriť k hlavným protagonistom etapy, ale hneď v úvode sa spolu so svojím bývalým tímovým kolegom Vincenzom Nibalim pustil do úniku.

Sagan chcel získať 20 bodov na šprintérskej prémii, ktorá ležala za ťažkým stúpaním Col du Soulor. Sagana a Nibaliho do úniku nasledovalo napokon ďalších 15 cyklistov.

S ambíciou slovenského cyklistu to zo začiatku vyzeralo dobre, stúpanie zvládal lepšie než mnohí jeho kolegovia v úniku, ale na prémii sa musel napokon uspokojiť iba so 7 bodmi.

V hlavnom poli sa totiž začala odvíjať šialená etapa. Ako prvý nasadil vysoké tempo tím Movistar, na čo museli zareagovať najsilnejší jazdci v úniku.

Ak sa nechceli nechať poľahky dostihnúť, museli tiež pridať, následkom čoho Sagan začal strácať. Na vrchole stúpania bol niekde medzi čelnou skupinou a už poriadne okresaným pelotónom.

Následne sa zaradil do pelotónu a mohli sme ho vidieť v nezvyčajnej pozícii. Na špici pelotónu jazdili najlepší vrchári Movistaru a popri nich o 20 kilogramov ťažší Sagan.

Šprintérskou prémiou prešiel Sagan ako deviaty a svoj náskok v bodovacej súťaži zvýšil na 93 bodov. Predtým, než vystúpil z pelotónu, stihol ešte rozdať svojim kolegom občerstvenie.

Etapu bezpečne dokončil na 146. mieste a cieľom prešiel – ako inak – s úsmevom a na zadnom kolese.

To, čo sa odohralo asi 20 minút predtým, zmenilo tvár Tour de France, ako ju poznáme z posledných rokov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Peter Sagan

Tour de France

Komentáre, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie