Denník N

Prekvapenie na súde s Kočnerom a Ruskom: Nová zmenka môže spochybniť ich príbeh

Pavol Rusko na súde v Pezinku 22. júla 2019. Foto - TASR
Pavol Rusko na súde v Pezinku 22. júla 2019. Foto – TASR

Pavol Rusko miestami na otázky prokurátora Jána Šantu reagoval podráždene. „Kde ste boli v roku 1998 vy?“ pýtal sa ho a viackrát si poťažkal na zlý osud.

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku sa začal proces s Marianom Kočnerom a Pavlom Ruskom pre falšovanie zmeniek – a hneď v prvý deň došlo k neočakávanému momentu.

Doteraz sa v spore o desiatky miliónov hovorilo o štyroch zmenkách, o ktorých Rusko tvrdí, že ich podpísal v roku 2000, a Kočnerove firmy si ich zaplatenie od roku 2016 vymáhajú na súde. Desiatky miliónov eur mala vo výsledku platiť televízia Markíza.

Prokurátor Šanta však na pojednávaní predložil súdu kópiu listiny, ktorá vyzerá ako piata zmenka s Ruskovým podpisom.

„Podpísali ste štyri alebo viac zmeniek?“ opýtal sa prokurátor Šanta Ruska.

„Nepredpokladám, že existovali viac ako štyri zmenky. (…) Nepamätám si, že by som podpisoval túto zmenku,“ odpovedal obžalovaný.

Šanta vysvetlil, že zmenku získala polícia po podaní obžaloby operatívnou činnosťou. Obhajcovia namietali, že zmenka nebola v spise a obžalovaní sa s ňou nemohli doteraz zoznámiť.

Ak by skutočne existovala piata zmenka s Ruskovým podpisom, ktorú Kočner doteraz nepoužil, mohlo by to spochybniť celý príbeh dvojice Kočner – Rusko

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Pavol Rusko

Slovensko

Teraz najčítanejšie