Denník N

Sú dvojčatá, ale nie sú príbuzní. Moderná medicína postavila súdy pred ťažké rozhodnutie

Ilustračné foto - Unsplash/Jens Johnsson
Ilustračné foto – Unsplash/Jens Johnsson

Znie to ako logická hádanka alebo úvod detektívky. Pred pár mesiacmi sa v New Yorku narodili chlapci – dvojčatá. Na prekvapenie rodičov však chlapci neboli v žiadnom príbuzenskom vzťahu ani k jednému z nich, ani k sebe navzájom. Tým, ako je to možné a komu deti vlastne patria, sa musel zaoberať aj súd.

Anni Manukjanovej sa tento rok narodil vytúžený syn. Anni sama však nikdy nerodila, nebola tehotná a ani nevedela, že takmer päťtisíc kilometrov od nej sa jej dieťa vôbec chystá prísť na svet.

Začiatkom apríla dostala spolu s manželom Ashotom zdanlivo obyčajný telefonát. Losangelská klinika, ktorú obaja už nejaký čas navštevovali, ich požiadala, nech sa zastavia na rutinné kontrolné testy. Manželský pár prišiel ešte v ten deň, a keď sa s istým podozrením pýtal, prečo im v rámci rutinnej kontroly odoberajú vzorky DNA, dostal opäť odpoveď, že nejde o nič nezvyčajné.

Ako ukazujú súdne dokumenty, nebola to pravda.

Dve deti, tri páry

Za dverami kliniky kalifornského veľkomesta sa v tom čase už niekoľko dní odohrávala horúčkovitá snaha zistiť, čo presne sa pred niekoľkými mesiacmi stalo. Medzi klientmi kliniky CHA Fertility, ktorá sa zameriava na umelé oplodnenie a pôsobí v niekoľkých mestách i krajinách, bol totiž ešte jeden manželský pár s kopou otázok.

Dvojica, ktorú súdne dokumenty označujú iba ako A. P. a Y. Z., podstúpila vlani v auguste na tej istej klinike umelé oplodnenie. Žena A. P. úspešne otehotnela a čakala dvojčatá. Prvé otázky si začal pár klásť, keď ultrazvuk prezradil pohlavie detí – obaja mali byť chlapci. Pár mal mať totiž podľa predchádzajúcich zistení len jedno vlastné embryo s mužskou sadou chromozómov.

Tieto nejasnosti klinika ešte odbila. Oveľa vážnejšie však prišli, keď sa v marci tohto roka ázijskému páru narodili deti, ktoré zjavne mali iný

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Technológie

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie